Jakie właściwości ma olej z pestek arbuza?

Słyszałeś kiedyś o oleju z pestek arbuza? To naturalny kosmetyk, który można używać do codziennej pielęgnacji. Świetnie działa na zmarszczki i odżywia włosy!

Jak powstaje olej z pestek arbuza? Po rozłupaniu arbuza, wydobywa się nasiona, które następnie suszy się na słońcu. Później wyciska się z nich olej, który można stosować w kuchni, ale nie tylko. Można go z powodzeniem stosować do pielęgnacji skóry. Bogactwo tkwi w pestkach, które są cennym źródłem przeciwutleniaczy. Dzięki nim skóra wolniej się starzeje i na dłużej zachowuje młody wygląd.

Czytaj także:  Odkryto 27 sarkofagów mających ponad 2500 lat!

Do czego można stosować olej z pestek arbuza? Jest polecany między innymi przy leczeniu różnych problemów z cerą suchą lub dojrzałą. Olej wnika w głąb skóry i nawilża nawet głębokie warstwy i wzmacnia barierę ochronną naskórka. Olej z pestek arbuza doskonale nawilża tłustą i mieszaną cerę bez zatykania porów. Jak informuje redakcja gazety.pl wystarczy kilka kropel rozsmarować na twarzy na noc i rano można cieszyć się promienną i sprężystą skórą.

Czytaj także:  Odkryto 27 sarkofagów mających ponad 2500 lat!

Ponadto kwasy tłuszczowe doskonale nawilżają skórę głowy i są niezastąpionym antidotum na rozdwojone końcówki. Olej wnika w głąb struktury włosa, odżywia go i sprawia, że jest on mocny i błyszczący. Może nawet złagodzić świąd oraz łupież. Olej z pestek arbuza dodany do wody pomoże również dokładnie oczyścić skórę twarzy i jednocześnie ją nawilżyć. Olej z pestek arbuza może służyć również do pielęgnacji delikatnej skóry dzieci. Kosmetyk pokochają wszystkie mamy. Kilka kropel wystarczy do relaksującego masażu malucha.

Czytaj także:  Odkryto 27 sarkofagów mających ponad 2500 lat!

Komentarze

Nie przegap najciekawszych wiadomości! Obserwuj nas w Google News.