Jakub Kuroń podał najlepszą recepturę na zupę kukurydzianą. Smak zachwyci każdego!

zupa kukurydziana
fot. Facebook / kuron.jakub

Nie ulega wątpliwości, że przepis na zupę kukurydzianą, którym podzielił się Jakub Kuroń wzbudzi zachwyt u całej rodziny. Danie uchodzi za nieprzeciętny specjał i na pewno roznieci u nas zawrót głowy. Nieprzeciętny smak i cudowny kolor zupy zadziwi domowników. Jeżeli szukasz pomysłu na smaczną potrawę obiadową, to wykorzystaj ten przepis.

REKLAMA

Jakub Kuroń wie, jak przyrządzić dobrą zupę. Tym razem podzielił się recepturą na zupę z kukurydzy. Przysmak nie ma sobie równych i natychmiast znika z talerzy. Danie w takiej odsłonie wywoła szybsze bicie serca, a poza tym przygotowanie zupy jest proste i nawet osoby mało doświadczone w kuchni, łatwo dadzą sobie z nią radę. Jakie produkty będą nam potrzebne?

Składniki:
2 cebule
4 kolby kukurydzy (ugotowanej i wyłuskanej) bądź 2 puszki kukurydzy z puszki
sól
1,5 l bulionu mięsnego (np. drobiowego)
1 papryka zielona
pieprz
200 g chudego boczku albo bekonu

REKLAMA

Przygotowanie:
Boczek lub bekon pokrój na mniejsze paski i podsmaż w rondelku w celu wytopienia tłuszczu. Gdy boczek (bekon) nabierze chrupkości, wyjmij go przy użyciu łyżki cedzakowej, a na tłuszcz, który pozostał w naczyniu dorzuć rozdrobnioną paprykę i posiekane cebule. Całość podduś na ogniu. Dodaj kukurydzę, zalej bulionem i zagotuj. Dopraw do smaku. Kukurydzę możesz całkowicie bądź częściowo zblendować, wówczas zupa będzie miała formę gładkiego kremu lub puree.

Podziel się: