Jesteś na diecie, ale nie chcesz rezygnować z chipsów? Wypróbuj ten przepis!

REKLAMA

Chipsy to jedna z najpopularniejszych – zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych – przekąsek. Niestety, te dostępne w sklepach nie należą do najzdrowszych. Pełno w nich soli i ulepszaczy smaku. Jednak fani tej przekąski, którzy chcą zacząć prowadzić zdrowy styl życia, mogą wypróbować przepis na chipsy domowej roboty.

Taka przekąska idealnie sprawdzi się na imprezę czy wieczór przed telewizorem. Jest o wiele lepsza w smaku i zdrowsza niż popularne chipsy.

REKLAMA

Do jej przygotowania nie trzeba wielu składników:
2–3 bataty lub ziemniaki
3 łyżki oleju
sól
szczypta chilli
1 łyżka posiekanej natki pietruszki.

Najpierw należy umyć i obrać bataty. Kolejnym krokiem jest pokrojenie ich na bardzo cienkie plastry. Można do tego wykorzystać krajalnicę lub specjalną szatkownicę do warzyw. Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Następnym etapem jest wyłożenie na tak przygotowaną blachę chipsów. Przekąskę należy piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Przed podaniem można posypać solą, chilli i natką pietruszki.

REKLAMA

Podziel się: