
Jesienią wielu z nas sięga po orzechy włoskie. Mamy szczyt sezonu na te skarby natury, więc warto włączyć je do codziennej diety, ponieważ są smaczne i zdrowe. Ich twarde łupiny również znajdą zastosowanie w wielu dziedzinach życia. Na przykład w kosmetyce (do pielęgnacji skóry), kuchni (składnik nalewki) lub ogrodnictwie. Gdy po raz kolejny rozłupiesz orzechy i zbierze ci się spora ilość łupin, nie wyrzucaj ich. Wzbogacą kompost i nie tylko.
Domowe patenty zwykle polegają na użyciu tego, co znajduje się tuż obok nas. Nie trzeba wydawać pieniędzy na następne produkty czy szukać ich nie wiadomo jak daleko – wystarczy rozejrzeć się dookoła. Funkcjonalnym, darmowym i łatwo dostępnym środkiem pomocniczym są skorupki orzechów włoskich. Poznaj ich ciekawe zastosowanie w ogrodzie i domu.
Do czego mogą służyć łupiny orzechów włoskich?
1. Składnik kompostu.
2. Warstwa drenażowa.
3. Odżywka do roślin uprawnych.
1. Łupiny to cenny dodatek do kompostu. Będą stopniowo oddawać mu pierwiastki, które w sobie skrywają.
2. Skorupki sprawdzą się także jako drenaż do kwiatów doniczkowych. Od nadmiaru wody w pojemnikach korzenie mogą zacząć gnić. Warstwa drenażowa złożona z łupin temu zapobiegnie. Wystarczy ułożyć ich niegrubą warstwę na spodzie doniczki.
3. Pół kilograma odpadów zalej 1,5 l wody i gotuj przez pół godziny. Roztwór ostudź i odcedź, a potem rozwodnij (proporcje z wodą 1:3). Nawóz nadaje do zasilania dyni, cukinii i pomidorów
Czytaj też: Koszty ogrzewania spadną, aż się zdziwisz. Wystarczy 1 trik z grzejnikiem