Kalter Hund – kultowy niemiecki deser. Błyskawiczny i smaczny przepis

Kalter Hund
fot. Youtube / Silvia W-K

Kalter Hund to rodzaj bloku czekoladowego, tradycyjnego ciasta przyrządzanego w Niemczech. To kruche warstwy herbatników, pomiędzy którymi znajduje się wyśmienity krem czekoladowy. Ciasto budzi zachwyt wśród największych miłośników smakołyków. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto nie wymaga pieczenia, więc jest polecane dla osób, które nie mają czasu na przygotowywanie czasami bardzo mozolnych wypieków. Maślane herbatniki nie miękną, są chrupiące wewnątrz ciasta i smakują wybornie.

REKLAMA

Kalter Hund to idealna propozycja dla wszystkich wielbicieli czekolady. Kapitalnie sprawdzi się na różne okazje np. na święta czy też w gronie znajomych. Zrobienie bloku nie wymaga większych umiejętności kulinarnych, ani też ogromnego zaangażowania.

Znajdziemy w nim oprócz masy czekoladowej oraz kruchych ciasteczek, również śmietanę, jajka, olej kokosowy i masło, czyli składniki dzięki, którym deser nabiera fantastycznego smaku. W wersji standardowej, do ciasta używa się herbatników maślanych, ale równie dobrze można je zastąpić pełnoziarnistymi. Kalter Hund można okryć folią, włożyć do lodówki i trzymać nawet 5 dni. Poniżej podajemy najlepszą recepturę na ten uznany niemiecki przysmak.

REKLAMA

Kalter Hund – przepis

Składniki:
100 g cukru
2 jajka
4 łyżki mleka
250 g masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
50 g kakao
cukier puder
300 g maślanych herbatników

Wykonanie:
W rondelku rozpuść masło, a potem je ostudź. W misce ubij jajka z cukrem, a gdy powstanie krem wsyp cukier, cukier waniliowy i kakao. Dolej mleko i ponownie ubijaj masę, jednak na niższych obrotach. Do kremu wlej roztopione masło i pomału ubijaj (ok. 1 minutę). Krem powinien trochę stężeć. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej na spód przyrządzoną masę i układaj na niej herbatniki, ponownie wlej masę i jeszcze raz układaj herbatniki. Rób tak naprzemiennie. Na wierzchu powinien znaleźć się krem czekoladowy.

REKLAMA

Ciasto okryj z wierzchu folią, obciąż cięższym przedmiotem i umieść w lodówce. Deser powinien stężeć co najmniej po 4 godzinach. Po tym czasie wyjmij je z chłodziarki, zdejmij obciążenie oraz folię, wyjmij z blaszki i odklej papier. Wierzch bloku możesz oprószyć cukrem pudrem i pokroić w plastry.

Podziel się: