Karnawałowe faworki według przepisu Magdy Gessler. Wprost rozpływają się w ustach!

faworki

REKLAMA

Karnawał nie może obejść się bez faworków. To okres, w którym możemy pozwolić sobie na większą ucztę. Możemy przygotować słodkie, chrupiące przekąski, którym trudno będzie się oprzeć. Najlepszym pomysłem jest zrobienie pysznych faworków według receptury Magdy Gessler.

Składniki:

REKLAMA

cukier – 200 g
śmietana – 6 łyżek
mąka pszenna – 600 g
spirytus – 2 łyżki
smalec 2 łyżki
arak – 1łyżka
żółtka z 15 jajek
cukier puder do posypania – 100 g
smalec do smażenia – 500 g
wanilia

Przygotowanie:

REKLAMA

Na początku należy utrzeć tłuszcz w taki sposób, aby jego tekstura przypominała śmietanę. Po wykonaniu tej czynności, do utartego smalcu wbić 15 żółtek. Następnie dodać mąkę, arak, spirytus i śmietanę, po czym wyrobić ciasto.Powinno mieć miękką i sprężystą konsystencję. Na blacie wałkować ciasto (powinno być cienkie) i wykrawać paski o szerokości 3 cm oraz długości 15 cm. Paski nacinać w środku i przewijać każdy pasek ciasta. Czas na smażenie. W tym celu na patelni należy solidnie rozgrzać smalec i można już smażyć faworki. Paski ciasta należy położyć na tłuszczu i smażyć do chwili, aż faworki nabiorą złocistej barwy. Warto je sprawdzać, podważając co jakiś czas widelcem bądź szpikulcem. Chruściki podczas smażenia, trzeba odwracać, aby usmażyły się jednakowo z każdej strony. Gotowy chrust wyłożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru smalcu.

Rada: Podczas smażenia stopniowo zużywa się tłuszcz, więc należy co jakiś czas go uzupełniać, ale po dodaniu, trzeba zaczekać chwilę, aby smalec raz jeszcze dobrze się rozgrzał.

Karnawałowe faworki na sam koniec można lekko posypać cukrem pudrem oraz aromatyczną wanilią. Ewentualnie można posypać je samym cukrem pudrem. Smacznego!

Podziel się: