Kartacze wyglądają smakowicie. Docenią je wszystkie osoby, uwielbiające konkretne jedzenie. Ziemniaczane kluski z nadzieniem mięsnym ogromną popularnością cieszą się zwłaszcza we wschodniej Polsce. Na Podlasiu czy Suwalszczyźnie robi się je bezbłędnie. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na ten specjał. Dopilnuj odpowiednich proporcji ziemniaków: gotowanych i surowych, a ciasto wyjdzie miękkie i nad wyraz smaczne.
Jak zrobić perfekcyjnie ciasto na kartacze?
Decydujące w cieście są ziemniaki i to od nich w głównej mierze zależy konsystencja i smak potrawy. Warto sięgnąć po warzywa typu C, czyli mączyste. Zawierają mniej wody, a więcej skrobi. Młode pyrki też nie nadają się na kartacze. Przygotowane z nich ciasto nie będzie zwarte i ścisłe, więc rozpadnie się w czasie obróbki cieplnej.
Przepis na kartacze z mięsem
Składniki na ciasto:
2,5 kg ziemniaków (2 kg surowych, 500 g do ugotowania),
sól do smaku,
ewentualnie: mąka ziemniaczana.
Farsz:
1 cebula,
pół kg mielonego mięsa wieprzowego (np. z łopatki),
ok. 20-25 dag wędzonego boczku,
pieprz i sól do smaku,
odrobina majeranku.
Wykonanie:
Obieramy kartofle i gotujemy, aż zmiękną. Odcedzamy, mielimy na gładkie puree.
Natomiast surowe warzywa obieramy, myjemy i ścieramy na drobnych okach tarki. Papkę umieszczamy na sicie, zawiązujemy w gazę i odciskamy z płynu. Po kilku minutach na dnie naczynia powinna osiąść skrobia, więc przekładamy ją do pulpy.
Ugotowane i surowe kartofle łączymy w naczyniu, wsypujemy ok. 1/2 łyżki soli i 1-2 łyżki mąki, mieszamy.
Na patelni szklimy posiekaną cebulę. Wrzucamy ją wraz z przyprawami do mięsa w misce i mieszamy.
Z ciasta odrywamy mniejsze kawałki i ugniatamy rękoma na placki. Nakładamy farsz, sklejamy i lepimy długaśne kartacze. Gotujemy je partiami przez ok. 20-25 minut w garnku z osolonym wrzątkiem, pod przykryciem. Gdy wypłyną na wierzch, wyciągamy je łyżką z dziurkami – wprost na talerz. Polewamy kartacze okrasą i podajemy na obiad. Smacznego.