Prawie każda pani domu trzyma ją w swojej lodówce. To patent na oszczędzanie, jak i metoda na to, by produkty spożywcze zachowały pożądane walory. Powszechny wypełniacz kartonów to niemal rzecz obowiązkowa w chłodziarce! A na efekty nie trzeba długo czekać, bo są błyskawiczne. Twój portfel na tym nie ucierpi, a wręcz przeciwnie. Natomiast jedzenie zachowa wysoką jakość przez cały czas. Oto korzyści płynące z trzymania folii bąbelkowej w lodówce.
Dlaczego warto mieć folię bąbelkową w chłodziarce?
Przestrzenie wypełnione powietrzem perfekcyjnie zabezpieczą wątłe produkty spożywcze, tj. owoce jagodowe. Właśnie dlatego ktoś wpadł na pomysł, żeby wyłożyć kawałkami folii półki lodówki, a nawet otulić w nie żywność w opakowaniach jednostkowych. Co więcej, bąbelkowy wkład pomaga zachować ład w urządzeniu. Jak to możliwe?
Wnętrze chłodziarki prędko ulega zabrudzeniom. Gdy opakowania z mięsem zacznie sączyć się woda lub niechcący wyleje się śmietana, to pamiętaj, że masz w pogotowiu podkładkę z folii bąbelkowej. Jeśli kilka dni/tygodni temu wyścieliłeś półki chłodziarki arkuszami tego materiału, to nie musisz martwić się o zabrudzenia. Gdy folia będzie w kiepskim stanie, zwiń ją i rozściel nową.
Folia działa również jak termoizolacja. Ochroni oziębione bądź lekko ciepłe pokarmy przed błyskawiczną zmianą temperatury. Będzie ona dłuższy czas jednakowa.
Pewnie jesteś ciekaw, gdzie jest tutaj oszczędność. Nie trudno się jej doszukać. Chodzi o to, że ochronione produkty spożywcze przestaną się obijać, a w efekcie przed dłuższy czas nie utracą świeżości (np. delikatne warzywa). To nie wszystko. Dzięki folii bąbelkowej utrzymasz porządek w lodówce, a tym samym nie będziesz musiał wydawać pieniędzy na detergenty. Brak sprzątania to więcej czasu na inne, przyjemniejsze zajęcia!