Kluski śląskie są jednym z ulubionych dań wielu Polaków. Większość osób przepada za ich fakturą, a dodatkowym atutem jest opcja podawania ich z różnymi sosami. Nie każdy jednak wie, jak je poprawnie zamrażać.
Kluski są standardowym dodatkiem do rolady i modrej kapusty – potrawy, którą tradycyjnie podaje się na Śląsku. Tamtejsza kuchnia obfituje w mięsa i zawiesiste sosy. W kluskach znajduje się znamienne wgłębienie, w którym zbiera się apetyczny sos.
Jeśli za jednym razem przygotujemy zbyt dużą ilość klusek, wówczas nie pozostaje nic innego jak tylko je zamrozić. Czasem trudno zdecydować się na metodę zamrażania – lepiej umieścić surowe kluski w zamrażalniku, czy już po obróbce termicznej?
Mrożenie klusek śląskich
Specjaliści radzą, aby kluski zamrozić uprzednio ugotowane albo krótko zblanszowane. Z tego powodu istnieje większa szansa, że w trakcie gotowania kluski się nie rozpadną oraz zachowają swoją konsystencję i będą smaczne.
Tuż po obgotowaniu klusek należy je położyć na blaszce i wstawić do zamrażarki na jedną noc. Jeśli po pewnym czasie kluski zrobią się twarde, trzeba je umieść w woreczku foliowym. Tak zapakowane przetrwają w niskiej temperaturze nawet 2 miesiące.
Sekretem najlepszych klusek śląskich są proporcje składników. Warto je przygotować według metody 4:1, w której do 4 części ziemniaków należy dodać 1 część mąki ziemniaczanej. Wtedy ciasto na kluski będzie sprężyste i postawi odpowiedni opór zębom w trakcie jedzenia.