Każdy, kto kiedykolwiek otwierał szampana zapewne odczuwał radość z wystrzelenia korka. Jak się jednak okazuje, ma on ciekawe zastosowanie, które może się przydać w każdej kuchni.
Choć szampan zazwyczaj kojarzy się z sylwestrem, bardzo często pojawia się on na różnych innych imprezach. Musujące bąbelki i orzeźwienie to najlepsze efekty, jakie może zapewnić spożycie szampana.
Mało kto lubi wygazowanego szampana. Jak informuje portal Smakosze.pl, wcale nie trzeba wymyślać niecodziennych sposobów na zatkanie butelki, czego zamiarem jest zapobieganie wygazowania.
Wystarczy wziąć korek od szampana i położyć go na desce do krojenia. Następnie odcinamy od niego dolną część gwintu, a pozostałą część wkładamy do szyjki szampana. Wystarcz później podważyć plastikową zaślepkę na czubku korka, przez który można rozlewać zawartość butelki.