REKLAMA
ShareInfo.plPoradyKoniecznie wykonaj 1 zabieg po zbiorach warzyw. Potem sobie podziękujesz

Koniecznie wykonaj 1 zabieg po zbiorach warzyw. Potem sobie podziękujesz

pomidory i ogórki
fot. screen Youtube / Huw Richards / Pixabay

Tegoroczne zbiory ogórków i pomidorów lada chwila się skończą. Na razie możemy delektować się smakiem soczystych warzyw z własnej grządki. Niedługo po zbiorach warto wykonać 1 ważny zabieg. To on zadecyduje o tym, jakie plony zbierzemy za rok. Co należy zrobić? Podpowiadamy.

REKLAMA

Dlaczego warto odkazić ziemię?

Gdy za kilka miesięcy będziemy znów sadzić pomidory czy ogórki w tym samym miejscu, to powinniśmy wcześniej odkazić ziemię. Dzięki temu w kolejnym sezonie możemy liczyć na pokaźne zbiory warzyw. Ale to nie wszystko. Nasze uprawy mogły zostać zaatakowane przez różne choroby czy szkodniki. Dzięki wyjałowieniu ziemi zwalczymy szkodniki, a za rok plony będą wolne od chorób. Najważniejsze, aby grunt właściwie przygotować jeszcze przed zapoczątkowaniem następnej uprawy. Odkazić glebę możemy już teraz – po zebraniu ostatnich pomidorów i ogórków. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Jak przeprowadzić odkażanie ziemi?

Ten proceder można wykonać po zakończeniu zbioru pomidorów bądź ogórków, czyli na jesieni. Istnieje też opcja, aby glebę zdezynfekować na wiosnę, zanim rośliny zostaną posadzone.

Najpierw usuń resztki roślin, a potem zasil glebę obornikiem albo dobrym nawozem. Po zbiorach warzyw grunt możesz odkazić kilkoma metodami.

Jedna z nich polega na zastosowaniu specjalnych preparatów. Wystarczy wymieszać je z glebą, a potem okryć folią na ok. 2-3 tygodnie. Można też skorzystać z innego sposobu.

Jak odkazić glebę bez użycia chemicznych środków?

Ziemię po zbiorach pomidorów i ogórków możesz wyjałowić przy pomocy pary wodnej. Najlepiej właśnie teraz wykonać ten zabieg, póki słupki na termometrach utrzymują się na wysokim poziomie. Możesz okryć podłoże folią na 2-3 tygodnie, aby pozbyć się drobnoustrojów (wysoka temperatura je unicestwi). Oczyszczenie gleby wpłynie na ilość i jakość plonów w kolejnym sezonie.

Czytaj też: Turbodoładowanie dla monstery. Ten kuchenny odpad przyspieszy jej wzrost

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA