Jak oceniasz tegoroczne zbiory porzeczki? Nawet jeśli były udane, to krzaczki stać na więcej. Już teraz możesz sobie zagwarantować obfite plony w następnym roku. Musisz przede wszystkim zadbać o swoje rośliny. Przycinaj je i dokarmiaj. Odżywkę – źródło korzystnych substancji pokarmowych być może codziennie wyrzucasz na śmietnik. To błąd. Skórkę od arbuza warto zbierać. Posłuży za nawóz dla porzeczki i podwoi plony w przyszłym roku.
W kolejnym sezonie porzeczki będą wykształcać owoce na potęgę. Wszystko dzięki skórce arbuza. Znajdują się w niej pierwiastki, takie jak: magnez, potas i wapń. Są też inne substancje potrzebne roślinom do życia.
Nawóz jest ekologiczny i nieszkodliwy. W dodatku nie zapłacisz za niego ani złotówki. Jeśli chcesz go zrobić, najpierw starannie umyj arbuzowy odpad, a potem go posiekaj i rozmieść dookoła owocowych krzaczków. Podsyp teren glebą i gotowe. Skórki po pewnym czasie zaczną gnić, a wtedy przekażą do podłoża cały swój mineralny zasób.
Porzeczki dostaną to, co im potrzebne, czyli substancje pokarmowe. Wzmocnią one krzaczki i wspomogą wzrost. Dzięki temu za rok obrodzą jak szalone. Owoce będą duże i słodkie, a na każdej gałązce będzie ich od groma.
Skórki arbuza świetnie odżywią nie tylko porzeczki, ale również kwiaty dekoracyjne (różanecznik) i warzywa na działce (m.in. ogórki, pomidory, paprykę).