Kotlety z kaszy gryczanej
fot. Youtube / Robert Makłowicz

Przepisów na kotlety jest mnóstwo. Jeżeli masz już dosyć tradycyjnych schabowych lub mielonych, wypróbuj ten łatwy przepis na kotlety z kaszy gryczanej, czyli grycoki. Tą recepturą podzielił się niedawno Robert Makłowicz.

Warto postawić na ten pyszny specjał z dawnych lat. Grycoki to znakomita propozycja dla amatorów swojskich smaków.

Jak zrobić kotlety z kaszy?

Kotlety bardzo często goszczą na naszych talerzach. Staropolskie smakołyki z kaszy przygotowuje słynny kucharz Robert Makłowicz. Warto postawić na ten przepis i zrobić wyśmienite kotlety na obiad – na pewno wszyscy domownicy będą mile zaskoczeni ich wyjątkowym smakiem.

Do przygotowania grycoków potrzebujemy oprócz kaszy gryczanej także kilku innych składników, są nimi grzyby czy przyprawy. Oto przepis według Roberta Makłowicza na kotlety gryczane.

Składniki:
2 jajka
300 g kaszy gryczanej
bułka tarta
cebula
suszone grzyby
pieprz
100 g masła
tymianek suszony
sól

Przygotowanie:
Suszone grzyby namocz w wodzie i poczekaj, aż zmiękną. Do garnka przesyp kaszę gryczaną. Odcedź grzyby na sitku, ale zachowaj wodę – zalej nią kaszę w garnku, dopraw solą i zagotuj do chwili, aż kasza wchłonie płyn i nabierze trochę kleistej konsystencji. Gdy zawartość w garnku się ugotuje przesyp ją do większej miski. Posiekaj cebulę i podsmaż ją na maśle. Pokrój grzyby. Obydwa składniki przełóż do kaszy i dobrze ze sobą połącz. Dodaj trochę tymianku, bułkę tartą, a następnie wbij 2 jajka, wszystko dokładnie wymieszaj. Masa powinna być odpowiednio kleista. Teraz zabierz się za formowanie kotletów. Obtocz je w bułce tartej i układaj na rozgrzanym oleju. Smaż z każdej strony. Potrawę serwuj z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna