REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaKotlety mielone w wersji luks. Dodaj 1 sezonowy składnik

Kotlety mielone w wersji luks. Dodaj 1 sezonowy składnik

kotlety mielone na patelni
fot. screen Youtube / Kulinarische Magie

Kotlety mielone, nawet gdy wyglądają apetycznie, wcale nie muszą dobrze smakować. Jeśli do ich wyglądu nie mamy żadnych zastrzeżeń, to wszytko może zmienić się o 180° podczas degustacji. Twardych i suchych jak wiór kotletów nikt nie zje z przyjemnością. Tylko miękkie, soczyste i pełne smaku skradną podniebienia domowników czy gości. Aby uniknąć kulinarnej potyczki, warto wzbogacić surową masę mięsną o 1 owoc. Efekt nie mieści się w głowie.

REKLAMA

Ulepszony przepis na mielone. Dodaj do nich jabłko

Owoc nada lekko kwaskowatego i rześkiego smaku potrawie. Jej konsystencja wiele na tym zyska – bardziej soczysta zadowoli każdego. Suchych kotletów nikt nie zje z apetytem. Lubisz klasyczne dania w lekko odświeżonych wersjach? W takim razie dzisiejsza receptura z pewnością przypadnie ci do gustu.

Jakich jabłek użyć do kotletów?

Tekstura to jedno, a smak – drugie. Lepiej unikać mocno słodkich owoców, bo prawdopodobnie przez nie kotlety będą mdłe. Najlepiej sięgnąć po słodko-kwaśne gatunki np. papierówki (akurat teraz jest na nie sezon). Wystarczy zetrzeć owoc na tarce i dodać do mięsa w misce.

Przepis na kotlety mielone z dodatkiem jabłka

Składniki:
1 nieduże jabłko (najlepiej kwaśne),
pół kg mięsa mielonego (np. wieprzowo-wołowego),
1 jajko,
2 ząbki czosnku,
1 średnia cebula,
pieprz, sól i inne dowolne przyprawy,
100 g bułki tartej,
olej do smażenia.

REKLAMA

Wykonanie:
Jabłko obieramy i rozdrabniamy na drobnych oczkach tarki, a potem odciskamy z niego sok.

Drobno kroimy czosnek i cebulę. Na patelni podsmażamy cebulę.

W sporym naczyniu umieszczamy mięso, jabłko, bułkę tartą, cebulę z patelni, jajko oraz czosnek. Wyrabiamy spójną masę, lekko wilgotną. Lepimy kotlety.

REKLAMA

Patelnię ustawiamy na średnim gazie i rozgrzewamy na niej tłuszcz, a potem smażymy kotlety z dwóch stron do zarumienienia. Podajemy np. z mizerią.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA