REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaKrem truskawkowy w 10 min. Tak pyszny, że nie trzeba nic więcej

Krem truskawkowy w 10 min. Tak pyszny, że nie trzeba nic więcej

krem truskawkowy
fot. screen Youtube / @Gesundundschnell

Przetestowałeś już wszystkie przepisy na desery z truskawkami i zastawiasz się, co by z nich jeszcze wyczarować? Mamy super pomysł. Krem z owoców sprawdzi się idealnie na upalne dni, bo orzeźwia, a w dodatku umila wakacyjne leniuchowanie. Smak to czysta przyjemność. Deser ma lekko różowy kolor wyglądający nad wyraz apetycznie, jest pyszny i rozpływa się w ustach, a najlepiej smakuje po schłodzeniu. To bogatsza alternatywa dla lodów. Truskawkowy krem powstaje z zaledwie 5 składników. Poniżej przedstawiamy prosty przepis.

REKLAMA

Pomysłowy deser z sezonowymi owocami. Będziesz jeść na okrągło

Krem truskawkowy robi się łatwo i szybko. Jeśli miałeś już okazję przygotować krem cytrynowy, to z pewnością poradzisz sobie i tym razem. Kończący się sezon truskawkowy do dobra okazja, by zakończyć go z fanfarami. Krem z tych owoców to jeden z najlepszych słodkich przysmaków. Spróbuj tylko, a przyznasz nam rację. Oto lista produktów, które będą ci potrzebne do przygotowania kremu. Wszystkie, a przynajmniej część z nich, na pewno masz w domu.

Przepis na krem truskawkowy. Orzeźwiający deser na lato

Składniki:
200 ml zimnej śmietany 33%,
200 g truskawek,
25 g skrobi kukurydzianej,
80 g cukru,
1 żółtko.

Opis przygotowania:
Zaczynamy od umycia truskawek i przedzielenia każdej sztuki na pół. Kawałki owoców wrzucamy do garnka, miksujemy na gładką masę. Dodajemy żółtko i łączymy składniki trzepaczką. W międzyczasie wsypujemy skrobię i cukier, mieszamy.

REKLAMA

Garnek stawiamy na palniku i gotujemy całość na niewielkim gazie, bez przerwy mieszając. Gdy pulpa się zagęści, wyłączamy ogień i przekładamy ją do naczynia.

W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietankę, a na koniec przekładamy do niej owocową mieszankę i łączymy wszystko robotem. Uzyskany krem rozkładamy do ozdobnych szklanych naczynek. Na wierzchu możemy go udekorować kawałkami owoców i listkami świeżej mięty. Deser podajemy schłodzony. Smacznego.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA