Kremówka wielu osobom kojarzy się z beztroskim czasem dzieciństwa. Bardzo często można było je spotkać w cukierniach czy kawiarniach, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ją samemu bez pieczenia.
Składniki:
2 opakowania słonych krakersów
Składniki na masę budyniową:
500 ml mleka
1 Budyń o smaku śmietankowym
4 żółtka
2 łyżeczki ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru
90 g cukru
100 g masła o temperaturze pokojowej
Składniki na masę śmietanową:
400 ml schłodzonej śmietanki 30%
15 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
Formę o wymiarach 24×28 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie krakersami. Potem wlewamy 300 ml mleka do garnka i zagotowujemy. W pozostałej ilości mleka mieszamy budyń, cukier i ekstrakt waniliowy. Dodajemy żółtka i znowu mieszamy. Do budynku dodajemy 3 łyżki gorącego mleka i dokładnie mieszamy. Całość następnie przelewamy do gorącego mleka i energicznie mieszamy, cały czas podgrzewając. Dalej dodajemy pokrojone w kostkę masło.
Gorący budyń wylewamy na krakersy i przykrywamy kolejną ich porcją. Odstawiamy do ostudzenia, potem owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Następnie śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i równomiernie rozsmarowujemy na krakersach. Układamy kolejną ich warstwę i wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.