Krokiety z farszem jajecznym zaskakują smakiem. Danie w nowej odsłonie

krokiety
fot. Facebook / ilovekrokiety

Pyszne krokiety to niekwestionowany klasyk Polskiej kuchni. Bardzo łatwo znaleźć osoby, które z miłą chęcią zjadłyby to kultowe danie. Z pewnością każda gospodyni ma swój sekretny przepis na krokiety. Dziś podajemy wyjątkową recepturę na przysmak, którego nadzienie w znacznym stopniu będzie bazować na jajkach.

   

Krokiety w niecodziennym wydaniu

Nie da się ukryć, że potrawa cieszy się sporym uznaniem wśród wielbicieli kulinariów. Zazwyczaj krokiety robi się farszem z mięsa, kapusty lub grzybów. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przetestować coś absolutnie innego. Podajemy przepis na wyśmienite krokiety z farszem jajecznym.

Składniki:
Ciasto:
2 jajka
750 g mąki
60 ml oleju
25 g cukru
500 ml mleka
300 ml wody

   

Nadzienie:
2 cebule
pieprz, sól
6 jajek ugotowanych na twardo
2 ząbki czosnku
15 g masła
szczypiorek
250 ml mleka
2 bułki kajzerki

Panierka:
pieprz
bułka tarta
trochę wody
2 jajka

   

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto połącz ze sobą i wymieszaj na gładką masę. Wylej ją na rozgrzany tłuszcz i smaż z dwóch stron. Po otrzymaniu placków podobnych do naleśników możesz przejść do kolejnego etapu, czyli przygotowywania farszu. Namocz bułki w mleku, odciśnij je z nadmiaru płynu i zblenduj wraz z jajkami. Dodaj do masy pokrojony szczypiorek, a także cebulę i czosnek podsmażone na maśle. Nadzienie dopraw według uznania, a potem włóż je do naleśników i zawijaj krokiety. Czas na panierowanie. Obtaczaj krokiety w rozmąconych jajkach (możesz dodać do nich także przyprawy) i w bułce tartej, a na końcu smaż na rozgrzanym oleju.

Udostępnij:
   

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę