REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaKtóra metoda gotowania jajek jest najlepsza?

Która metoda gotowania jajek jest najlepsza?

Pixabay.com

Gotowanie jajek sprawia, że niekiedy w kuchni może wydobywać się nieprzyjemny zapach. Jest jednak jeden sposób, który pozwoli temu zapobiec, a jednocześnie nie wpłynie na ich smak.

REKLAMA

Jajka niewątpliwie są jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych w naszych kuchniach. Są niezbędnym dodatkiem wielu potraw, ale także stanowią odrębne dania w różnorodnych formach.

Wszyscy, którzy kiedykolwiek gotowali jajka na twardo z pewnością zdają sobie sprawę, że w trakcie tego procesu generuje się nie do końca przyjemny zapach. W celu uniknięcia tej sytuacji wystarczy dodać do wody dwie łyżki octu.

Powodem, dla którego ocet pomaga w zniwelowaniu nieprzyjemnego zapachu jest obecność destylowanej odsłony. Zapobiega ona ulatnianiu się nieprzyjemnej woni i nie wywołuje odruchu od produktu.

REKLAMA

Warto również pamiętać, że dodanie tego niecodziennego płynu do jajek nie wpłynie na ich smak. O ile nie przesadzimy z ilością octu, gotowe jajka będą tak samo smaczne jak bez jego dodania.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA