Gotowanie jajek sprawia, że niekiedy w kuchni może wydobywać się nieprzyjemny zapach. Jest jednak jeden sposób, który pozwoli temu zapobiec, a jednocześnie nie wpłynie na ich smak.
Jajka niewątpliwie są jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych w naszych kuchniach. Są niezbędnym dodatkiem wielu potraw, ale także stanowią odrębne dania w różnorodnych formach.
Wszyscy, którzy kiedykolwiek gotowali jajka na twardo z pewnością zdają sobie sprawę, że w trakcie tego procesu generuje się nie do końca przyjemny zapach. W celu uniknięcia tej sytuacji wystarczy dodać do wody dwie łyżki octu.
Powodem, dla którego ocet pomaga w zniwelowaniu nieprzyjemnego zapachu jest obecność destylowanej odsłony. Zapobiega ona ulatnianiu się nieprzyjemnej woni i nie wywołuje odruchu od produktu.
Warto również pamiętać, że dodanie tego niecodziennego płynu do jajek nie wpłynie na ich smak. O ile nie przesadzimy z ilością octu, gotowe jajka będą tak samo smaczne jak bez jego dodania.