Które ogórki są zdrowsze – kiszone czy konserwowe?

Fot. Pixabay.com

Zarówno kiszone, jak i konserwowe ogórki cieszą się bardzo dużą popularnością w naszym kraju. Okazuje się jednak, że oba te rodzaje charakteryzują się nieco innym wpływem na nasz organizm. Które są zdrowsze?

   

Ogórki kiszone i konserwowe są częstym dodatkiem do dań obiadowych, ale z drugiej strony stanowią bardzo ciekawą przekąskę. Trudno znaleźć osobę, która stwierdzi, że nie przepada za jednym lub drugim rodzajem.

Jak się jednak okazuje, kiszone ogórki mają lepszy wpływ na nasz organizm od konserwowych. Wszystko za sprawą składników odżywczych, jakimi się odznaczają. Warto to wiedziec, zanim sięgniemy po te przysmaki.

   

Podczas procesu kiszenia w ogórkach wytwarza się cukier, który przeinacza się w kwas mlekowy. Zawiera on w sobie bakterie, które pozytywnie wpływają na procesy trawienne i usprawniają ich działanie.

Udostępnij:
     

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę