Lista siedmiu warzyw, których lepiej nie jeść na surowo obejmuje te, po które często sięgamy właśnie w wersji nieprzetworzonej. Okazuje się, że na przykład popularne pomidory, mogą być mniej przyswajalne przez organizm, gdy nie poddamy je obróbce termicznej. Jakie jeszcze warzywa, lepiej nie jeść na zimno?
Warzywa są smaczne, pożywne, niskokaloryczne i można je przygotowywać na wiele różnych sposobów. Są nieodzownym składnikiem naszej codziennej diety. Wspomagają funkcjonowanie organizmu i pełnią ważną profilaktyczną rolę przez chorobami. Nie wszystkie jednak należy jeść na surowo.
Przy wielu warzywach obróbka cieplna jest wręcz wskazana. Których warzyw to dotyczy? Jak informuje redakcja papilot.pl tymi warzywami są szparagi, pomidory, ziemniaki, brukselka, brokuły i szpinak. Surowych, nie należy jeść również grzybów. Zasada jest prosta – zanim zjesz, poddaj je obróbce termicznej. Unikniesz wzdęć, bólów brzucha i innych nieprzyjemnych dolegliwości.