W PRL-u brakowało niemal wszystkiego, powstawały wówczas proste, a zarazem smakowite receptury. Ciasto „Kryształek” niejednokrotnie gościło na stołach wielu Polskich rodzin. Deser złożony z puszystego biszkoptu i kolorowych galaretek zatopionych w masie śmietanowej także i dziś wzbudza niemały zachwyt. Poznaj przepis.
Ciasto „Kryształek” to bezkonkurencyjne i apetycznie wyglądające ciasto, które ogromną popularnością cieszyło się w czasach PRL-u. Ale i dzisiaj jest chętnie przyrządzane przez wiele gospodyń czy gospodarzy. Barwny, pełen smaku frykas nie jest zbyt kaloryczny, więc na mały kawałek mogą pozwolić sobie nawet osoby będące na diecie.
Przepis na kultowe ciasto „Kryształek”
Składniki:
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki tortowej
5 jajek, temp. pokojowa
3/4 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
600 ml śmietanki kremówki 30%.
1/4 szklanki gorącej wody
4 łyżki cukru pudru
3 galaretki o różnych smakach
szczypta soli
2 łyżeczki żelatyny
3 x 250 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretek
1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
Do ciasta przyda się forma o wym. 24×24 cm albo podobna wyłożona pergaminem. Każdą galaretkę rozpuść w gorącej wodzie (250 ml), mieszaj, aż się rozpuści, pozostaw do wystygnięcia, a potem wstaw do chłodziarki, aby dobrze stężała. Mąki przesiej do naczynia. Białka oddziel od żółtek i miksuj z odrobiną soli na sztywno. Dodawaj po łyżce cukru i miksuj do momentu, aż otrzymasz zwartą i lśniącą masę. Zmniejsz moc robota do minimum i dodawaj po jednym żółtku. Teraz porcjami dodawaj do masy suche produkty i lekko mieszaj przy użyciu szpatułki. Powstałą masę przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 175°C na ok. 40-45 min. Sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest dobrze upieczone, jeśli tak, to zostaw je do wystygnięcia, a potem przekrój na 2 części.
Szklankę napełnij wodą do połowy, dodaj do niej łyżkę soku z cytryny i łyżkę cukru pudru, zamieszaj, aby składnik się rozpuścił. Jeden kawałek biszkoptu nasącz. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i pozostaw do wystudzenia. Śmietankę zmiksuj na sztywną masę, potem wsypuj przesiany cukier puder i stopniowo dodawaj żelatynę. Galaretki pokrój w kosteczki i wrzuć do kremówki. Masę rozsmaruj na biszkopcie, przykryj drugą jego częścią i delikatnie nasącz przyrządzonym uprzednio ponczem. Owiń deser folią spożywczą i umieść w lodówce na minimum kilka godzin.