Marzy wam się lekki i wyborny deser z prostych składników? Proponujemy śmietanowiec z galaretką. Jest pyszny, robi się go dość szybko i nie wymaga nawet pieczenia. Na mały kawałek ciasta mogą pozwolić sobie nawet osoby, które dbają o linię, bo taki deser nie jest wysokokaloryczny, a zawartość tłuszczu jest w nim znikoma. Z pewnością pokochają go najmłodsi, ponieważ jest barwny, delikatny i wilgotny. Dorośli także nie będą w stanie się mu oprzeć.
Śmietanowiec to kultowy deser, który wiele osób pamięta z dawnych lat. Czasami warto przenieść się myślami do tamtych czasów i odtworzyć to, co było najlepsze. Przy tym wspaniałym deserze zbyt mocno się nie napracujecie, ale musicie uzbroić się w cierpliwość, ponieważ śmietanowiec musi dobrze stężeć, a to wymaga czasu. Zróbcie go już dziś i wstawcie na noc do lodówki, jutro będzie gotowy do jedzenia.
Śmietanowiec z galaretką bez pieczenia – przepis
Składniki:
600 ml śmietanki 30%
opakowanie okrągłych biszkoptów
3 różnokolorowe galaretki
600 ml jogurtu naturalnego
7 łyżeczek żelatyny
2-3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Galaretki przesypujemy do 3 oddzielnych szklanek i do każdej wlewamy po 1 szklance gorącej wody. Studzimy, wkładamy na parę godzin do lodówki, aby stężały. Tortownicę wykładamy folią spożywczą albo papierem do pieczenia. Spód wykładamy biszkoptami, a zastygnięte galaretki kroimy w kostkę. Jogurt łączymy z cukrem, a żelatynę moczymy w 10 łyżkach chłodnej wody. Gdy zwiększy objętość, podgrzewamy ją i mieszamy wszystko do rozpuszczenia. Do żelatyny dodajemy odrobinę jogurtu, mieszamy. Żelatynę w takiej formie przekładamy do reszty jogurtu, całość starannie mieszamy. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do tężejącego jogurtu, mieszamy. Wrzucamy rozdrobnione galaretki, ostrożnie mieszamy. Masę umieszczamy w tortownicy, wyrównujemy powierzchnię. Śmietanowiec przykrywamy i wstawiamy na kilka godzin do chłodziarki, aby stężał.