W oleju ryżowym marki SoRiso wykryto przekroczony poziom estrów glicydowych. Eksperci z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny uznali produkt za niebezpieczny dla zdrowia, w związku z czym konsumenci nie powinni go spożywać.
W produkcie SoRiso Olej z ryżu naturalny 100 proc, numer partii E386, wykryto przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu estrów glicydowych (kwasów tłuszczowych) oraz 3-MCPD. Są to związki chemiczne, które znajdują się w jedzeniu i są zanieczyszczeniami, które mogą w niej występować naturalnie lub powstawać w wyniku procesów przetwórczych.
SoRiso olej z ryżu, sprzedawany w półlitrowych butelkach został wyprodukowany dla Italmex Warszawa Sp. z o.o., ul. Jana Olbrachta 94, 01-102 Warszawa, z datą ważności do 18.03.2021 r.
Państwowa Inspekcja Sanitarna nadal wyjaśnia sprawę. Partia została wycofana ze sprzedaży.
Osoby, które zakupiły ten produkt, nie powinny go spożywać. Badacze z EFSA przekonują, że przekroczenie dziennej dawki 3-MCPD może przyczyniać się do uszkodzenia nerek i zmniejszenia płodności u mężczyzn.