Surówki są zdrowe i pełne smaku, najczęściej stanowią dodatek do obiadu. Niektórzy uwielbiają klasyczną surówkę z jabłka i marchewki, z kolei inni wolą surówkę z selera korzeniowego i rodzynek. Przepisy na nie znajdziecie na naszej stronie. Dziś polecamy recepturę na zimowy wariant kapusty z marchewką i jabłkiem. W zimę dostęp do świeżych warzyw i owoców jest ograniczony, więc jesteśmy skazani na ogórka szklarniowego. Jabłek mamy pod dostatkiem, a surówka z nimi będzie tak soczysta, że na pewno powtórzycie jej wykonanie.
Aby wprowadzić trochę świeżości do kuchni, warto sięgać po różne warianty surówek. Tym razem nasza uwaga skupi się na kapuścianej surówce z dodatkiem jabłek, ogórka, marchewki i pora. Jej smak dopełni pyszny czosnkowy sos na bazie jogurtu. Zestaw ten jest orzeźwiający, lekki i pełen smaku, a przy okazji świetnie łączy się z innymi składnikami obiadu.
Surówka zimowa z kapusty – przepis
Składniki:
na surówkę:
1 spora marchewka
ćwiartka główki białej kapusty
kawałek świeżego ogórka
kawałek pora
1 słodkie jabłko
na sos:
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka jogurtu greckiego
sól i pieprz w ilości do smaku
1 łyżka majonezu lub jogurtu
1 łyżka octu jabłkowego
Sposób wykonania:
Kapustę poszatkuj. Umyj jabłko oraz marchewkę, a potem obierz je i zetrzyj na większych oczkach tarki. Produkty przełóż do miski. Ogórka i pora posiekaj w cienkie plastry i wrzuć do reszty produktów. Przygotuj sos do surówki, starannie łącząc jego składniki. Powstały sos przenieś do naczynia z warzywami. Wymieszaj sałatkę i jeśli będzie taka potrzeba, dopraw ją. Podawaj do obiadu.
Wskazówka:
Do zrobienia sosu możesz wykorzystać jogurt sojowy. Surówka też będzie delikatna, a równocześnie wegańska i zasobna w białko.