REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaLeczo do słoików na zimę. Sposób na zatrzymanie letnich smaków

Leczo do słoików na zimę. Sposób na zatrzymanie letnich smaków

Leczo do słoików
fot. Pixabay

Uwielbiasz letnie smaki i chcesz zachować je na dłużej? Mamy na to sprawdzony sposób – proponujemy niezawodną recepturę na leczo do słoików. Przepis ten jest znany od pokoleń i dzięki niemu przygotujesz leczo w mgnieniu oka.

REKLAMA

Smak lata zamknięty w słoiku
Czy jest coś lepszego na długi zimowy wieczór niż lekki szmer kominka, do tego unoszący się w pomieszczeniu aromat cynamonu ze świeczek zapachowych i rozpływająca się w ustach, ciepła papryka? Wszystko to jest bardzo nastrojowe i przyjemne.

Domowe przetwory to miód na serce, gdy za oknem pada deszcz lub mróz daje się we znaki. Aby zrobić soczyste leczo do słoików na zimę, oprócz papryki i cukinii będziesz potrzebować także soczystych pieczarek, pomidorów i wielu różnorodnych przypraw.

Leczo do słoików na zimę – przepis

Składniki:
1 kg papryki
2 cebule
1 kg pomidorów
1 kg cukinii
przyprawy:
pieprz, 1 papryczka chili lub papryka ostra, 1 łyżeczka lubczyku, sól (ok. 1,5 łyżeczki), 4 ziarna ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, pieprz cayenne
2 ząbki czosnku
olej do smażenia

Przygotowanie:
Zaczynamy od obrania cebuli i posiekania jej w cienkie półplasterki. Po chwili dodajemy do niej posiekany czosnek. Przekrawamy paprykę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w cienkie paski. Identycznie postępujemy z papryczką chili. Umytą cukinię kroimy wzdłuż, usuwamy środek i kroimy na średniej wielkości kostkę. Myjemy pomidory, zalewany je wrzącą wodą i odstawiamy na 2 minuty. Potem odlewamy wodę, obieramy je ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.

Na rozgrzany w dużym garnku olej wrzucamy paprykę, cebulę, papryczkę chili i czosnek. Składniki dusimy przez kwadrans, czasami mieszamy. Liść laurowy kruszymy i wraz z pozostałymi przyprawami dodajemy go do warzyw. Dokładamy również pomidory i cukinie – dusimy przez 20 minut. Tak przyrządzone leczo przekładamy do słoików (wcześniej wyparzonych). Pamiętajmy o pozostawieniu ok. 1 cm wolnego miejsca od wieczka. Każdy słoik zakręcamy i pasteryzujemy.

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA