Lekki, kremowy sernik od Anny Lewandowskiej na nietypowym spodzie

sernik od Anny Lewandowskiej
fot. Facebook / Anna Lewandowska / pexels

Tradycyjny sernik choć wyborny, do najzdrowszych nie należy – cukier i tłusty twaróg nie wpływają korzystnie na naszą sylwetkę i zdrowie. Na szczęście Anna Lewandowska stworzyła recepturę na sernik z kaszy jaglanej i mąki owsianej, który jest o wiele lżejszy, a poza tym zdrowszy. Poniżej wyjaśniamy, jak upiec to fantastyczne ciasto.

REKLAMA

Sernik to niepowtarzalny deser i wiele osób bardzo sobie go chwali. Jest pieczony przez cały rok, i to bez szczególnej okazji. Występuje w wielu wersjach smakowych (np. z dodatkiem maku, kakao, prażonych jabłek) i w każdej świetnie smakuje. Zwolenniczka zdrowego stylu życia i odżywiania, Anna Lewandowska opracowała swój wariant sernika, którym można zajadać się bez wyrzutów sumienia. W tym przepisie spód zrobiony jest z kaszy jaglanej i mąki owsianej, które są bogactwem substancji pokarmowych.

Sernik Anny Lewandowskiej – przepis

Składniki:

Spód:
5 łyżek cukru z kokosa
szklanka mąki owsianej
50 ml śmietanki roślinnej
3 jajka
2 łyżki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju kokosowego

REKLAMA

Masa:
3/4 szklanki wiórków kokosowych
rodzynki
300 g kaszy jaglanej
1 puszka mleka kokosowego
1 tabliczka gorzkiej czekolady
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
kardamon
sok z 1 pomarańczy
cynamon

Przygotowanie:
Ubij jaja z cukrem kokosowym na puszysty krem. Połącz ją z mąką owsianą, proszkiem do pieczenia, śmietanką roślinną, olejem kokosowym i wszystko zmiksuj. Masę przelej do formy z papierem do pieczenia i wstaw do pieca nastawionego na 180°C i piecz 10 minut. Kaszę przepłucz kilka razy i ugotuj według wytycznych na opakowaniu, a potem odstaw do ostygnięcia. Dodaj do niej ekstrakt waniliowy, sok pomarańczowy, mleko kokosowe, kardamon, cynamon, wiórki kokosowe, zmiksuj i wrzuć rodzynki namoczone wcześniej we wrzątku. Całość dobrze wymieszaj.

REKLAMA

Przyrządzoną masę wyłóż na podpieczony spód z kaszy jaglanej i równo ją rozprowadź. Włóż formę do pieca o takiej samej temperaturze jak przedtem i piecz przez 50 minut. Później zostaw ciasto do wystudzenia w piekarniku. Przed podaniem możesz je polać rozpuszczoną czekoladą. Smacznego.

Podziel się: