REKLAMA
ShareInfo.plPoradyLiście monstery żółkną? To warzywo wyleczy roślinę

Liście monstery żółkną? To warzywo wyleczy roślinę

monstera żółknie
fot. screen Youtube / Backyard

Wielkie, nieregularne liście sprawiają, że monstera stanowi bezprzykładną ozdobę każdego wnętrza. Nie jest też zbyt trudna w uprawie. Niestety czasem może dopaść ją trudny przeciwnik i zacznie chorować. Objawy infekcji manifestuje między innymi żółknącymi liśćmi, które tracą swój cały urok. Na szczęście kwiat da się uratować, a lekarstwem jest czosnek.

REKLAMA

Najczęstsze przyczyny żółknięcia liści

Nieodpowiednia pielęgnacja, źle dobrane stanowisko, patogeny bądź choroby, deficyt wody lub jej nadmiar.

Czosnek. Naturalny środek na poprawę kondycji monstery

Czosnek na działanie dezynfekujące. Zwalcza grzyby, a nawet bakterie i wirusy. Jest zatem doskonałym surowcem do produkcji ekologicznego pestycydu, który wyeliminuje niemalże każdego szkodnika. Oto łatwa instrukcja przygotowania preparatu. Wstrzyma namnażanie przędziorków czy mszycy, a roślina z każdym dniem zacznie odzyskiwać formę.

Naturalny pestycyd zrobisz z 2 ząbków czosnku i 1 litra wody. Przyda ci się jeszcze pojemnik z dozownikiem. Z ząbków usuń skórkę, a miąższ rozgnieć i utrzyj na drobną miazgę (np. w moździerzu). Warzywo zalej 1 litrem wody, zamieszaj i odłóż na 12 godzin. Tyle czasu wystarczy, aby substancje biologicznie czynne przeszły z surowca do cieczy.

REKLAMA

Po upływie wyznaczonego czasu odcedź mieszankę i płyn wlej do butelki. Lekarstwo dla monstery jest gotowe. Pryskaj nim jednostajnie pożółkłe liście i staraj się nie zwilżać zbyt mocno podłoża. Aplikując czosnkowy specyfik od czasu do czasu, zabezpieczysz roślinę przed patogenami, a przy okazji polepszysz jej stan.

Dodatkowe wskazówki:

Stosowanie oprysku ratunkowego z czosnku to 90-procentowa gwarancja sukcesu. Reszta zależy od twoich starań. Dbaj o swoją monsterę – podlewaj ją z umiarem, zapewnij jej półcieniste stanowisko i wzmacniaj odżywkami podczas wegetacji. Co pewien czas sprawdzaj, czy kwiat jest zdrowy i nie ma na nim żadnych alarmujących oznak (np. plam), a żółte liście wciąż podcinaj.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA