Liście ogórków i pomidorów przestaną żółknąć. Tym je spryskaj

żółte liście ogórków i pomidorów
fot. screen Youtube / Dodaj, Umesi, Ispeci ! / Carol Speake

Upały nie służą warzywom na grządce czy w szklarni. Czasami liście pomidorów czy ogórków stają się żółte. Najlepiej szybko zahamować ten proces. Jeśli nie zaczniesz działać w porę, zbiory będą słabej jakości, a rośliny najprawdopodobniej zaczną obumierać. Chyba nie chcesz stracić plonów? Ratunek dla roślin zrobisz samodzielnie w domu.

REKLAMA

Wstrzymać niepożądany proces pomóc mogą izolacje z białej agrotkaniny. Lecz w pojedynkę mogą sobie nie poradzić. Ich sprzymierzeńcem będzie tani i skuteczny nawóz. Podwójny ratunek błyskawicznie zlikwiduje dylemat, a liście pomidorów czy ogórków znów nabiorą zieleni, natomiast sadzonki będą skłonne wydawać jeszcze więcej nowych owoców.

Jak stworzyć środek przeciwko żółknięciu upraw?

Odrobinę nadmanganianu potasu (dosłownie 1-2 szczypty) roztop w trzech litrach wody i dolej 1 szklankę mleka, zamieszaj. Jeśli miksturę wzbogacisz o jod, wzmocnisz moc preparatu. Wystarczy 10 kropelek jodu.

REKLAMA

Odmierz 500 ml uzyskanego specyfiku i połącz go z 1 łyżką sody oczyszczonej. Mieszaj do rozpuszczenia. Teraz wlej tę mieszaninę do wcześniej przyrządzonego środka i znów starannie zamieszaj.

W tym momencie oprysk nadaje się do użycia. Możesz go nanosić na chore rośliny, ale dopiero po wcześniejszym rozrzedzeniu. Jest mocno skoncentrowany, więc mógłby nawet zaszkodzić uprawom. Jedną szklankę roztworu rozcieńcz pięcioma litrami wody. Jednorazowa kuracja oczywiście pomoże, ale nie oczekuj spektakularnych efektów. Za około 3 tygodnie przeprowadź ją ponownie. Wtedy na bank uratujesz swoje rośliny.

Udostępnij:

REKLAMA