
Żółknące liście pomidorów niepokoją ogrodników. Mogą zwiastować chorobę, ale nie zawsze to ona odpowiada za ten proces. Prawidłowe zidentyfikowanie źródła kłopotu jest konieczne, by móc działać dalej i ocalić plony. Z jakiego powodu rozsada pomidorów żółknie i jak zahamować to niepożądane zjawisko? Sprawdź!
Najczęstsze przyczyny żółknięcia liści pomidorów
Zbyt obfite podlewanie – przez to korzeniom pomidorów brakuje tlenu, co przyczynia się zmiany koloru liści. Pomidory najlepiej podlewać co kilka dni i warto przy tym sprawdzić poziom wilgotności podłoża. Równie groźny co nadmiar wody, jest jej deficyt.
Choroby grzybowe i bakteryjne – szkodniki mogą często atakować rośliny. Grzyb Fusarium sprawia, że liście stają się żółte, a potem usychają i oblatują. Inwazja mączniaka prawdziwego objawia się jasnym nalotem obecnym m.in. na liściach i łodygach. Po pewnym czasie osad żółknie. Liście też stają się żółte.
Kolejne ewentualne przyczyny żółknięcia liści pomidorów to niesprzyjające warunki pogodowe (ostre słońce, niedobór słońca, zbyt wysoka temperatura lub raptowne spadki temperatury).
Jak zatrzymać proces żółknięcia pomidorów?
Postaraj się przeanalizować powyższe przyczyny i zastanowić się, czy nie popełniasz jakiegoś błędu w uprawie pomidorów. W razie potrzeby podlej krzaczki lub przenieś doniczkę z rozsadą w inne miejsce (być może rośliny są narażone na zimno lub ostre promienie słoneczne, które im szkodzą).
Brak składników pokarmowych w ziemi również może być przyczyną zmiany zabarwienia liści. Być może pomidorom brakuje żelaza. Tak uzupełnisz niedobory.
Trik ratunkowy zatrzyma proces żółknięcia pomidorów
Umieść w słoiku zardzewiałe gwoździe (3 sztuki) i zalej je wodą, najlepiej opadową. Zamieszaj i odstaw na kilka godzin. W tym czasie rdza przejdzie do płynu i wzbogaci go o tlenki żelaza. Podlewaj mieszaniną sadzonki pomidorów co 30 dni.
Czytaj też: Tę odmianę ogórka koniecznie wysiej. Plenna i odporna na choroby