Lody miętowe to smakołyk, który w ostatnim czasie stał się hitem internetu. Lody są znakomitą propozycją na upalne dni, bo doskonale orzeźwiają, jeszcze lepiej smakują i są proste w przygotowaniu. Sprawdź, jak przyrządzić zimny miętowy deser krok po kroku.
Ten nietuzinkowy przepis sprawdzi się szczególnie wtedy, gdy mamy ochotę na coś słodkiego i jednocześnie orzeźwiającego.
Lody miętowe – prosty przepis
Przyrządzenie lodów wcale nie jest trudne. Trzeba tylko zaopatrzyć się w kilka prostych składników i poświęcić trochę czasu. Za domowymi lodami przemawia to, że są niskokaloryczne – cały deser zawiera tylko 145 kcal. To mniej niż słodkie ciasta czy inne popularne słodycze. Koniecznie wypróbuj tę sprawdzoną recepturę.
Składniki:
50 ml mleka 1,5%
2 duże garście mięty
2 łyżki serka mascarpone
2 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki jogurtu greckiego
100 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
W dużej misce umieść wszystkie składniki i zmiksuj je na gładki krem. Przyrządzoną masę przelej do foremek i włóż do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny.
Domowy lody – jak je przechowywać?
Najlepszym sposobem na przechowywanie domowych lodów jest włożenie ich do zamrażalki. W optymalnych warunkach mogą spędzić dwa dni.