Lubisz ryby? W takim razie nie możesz nie spróbować łososia z piekarnika, który pozostawi niezapomniane wrażenia smakowe na twoim podniebieniu. Przepis jest bardzo prosty i nie sprawi kłopotu nawet osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę kulinarną w kuchni.
Do przyrządzenia łososia potrzebujemy:
– 4 dzwonka z łososia
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczkę tymianku
– 1 łyżkę soku z cytryny
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Dzwonka łososia dokładnie oczyszczamy, a następnie osuszamy na papierowym ręczniku.
Przygotowujemy marynatę: do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy do niej sok z cytryny. Oba składniki dokładnie mieszamy i dodajemy przyprawy oraz sól i pieprz do smaku.
Gotową marynatą nacieramy dzwonka i odstawiamy je na około 30 minut.
Tak przyrządzonego łososia pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.