Jeśli jesteś fanem dań ziemniaczanych, spróbuj ziemniaków z sosem serowym i szpinakiem. Takie danie możesz podać zarówno jako główne, jak i dodatek do dania mięsnego. Do jego przyrządzenia nie trzeba wielu składników, przygotowanie zaś jest proste i nie zajmuje wiele czasu.
Składniki:
1 kg młodych ugotowanych ziemniaków
2 ząbki czosnku
50 ml oliwy
200 ml śmietanki 30%
100 g sera feta
50 g parmezanu
3 łyżki mascarpone
4 gałązki tymianku
pół łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Na patelnię wyłóż śmietankę, rozpuść w niej mascarpone, fetę i parmezan. Całość przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodaj liście szpinaku i wymieszaj. Teraz przygotuj druga patelnię. Rozgrzej na niej oliwę, dodaj czosnek, ziemniaki i gałązki tymianku. Wszystko smaż do zarumienienia, około 6 minut. Na koniec wyłóż na talerz ser ze szpinakiem, na to ułóż podsmażone ziemniaki. Całość posyp startym parmezanem. Możesz też dodać ulubione zioła. Smacznego!