REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaMalinowiec okazał się hitem. Przepis krąży teraz po całej rodzinie

Malinowiec okazał się hitem. Przepis krąży teraz po całej rodzinie

ciasto przekładane z kremem i galaretką
fot. screen Youtube / M. Patisserie

Ciasto biszkoptowe z malinami to standard, który nigdy nie wychodzi z mody. Delikatny i łatwy w przyrządzeniu Malinowiec podbije twoją kuchnię już na samym wstępie. Pachnie zjawiskowo i wygląda smakowicie. A degustacja to czysta przyjemność. Pulchny biszkopt, gładki budyniowy krem i maliny zatopione w galaretce to kompozycja wprost stworzona na lato. Ten przepis na pyszne ciasto Malinowiec nie może cię ominąć!

REKLAMA

Wybitne ciasto z sezonowymi owocami

Sezon na maliny w rozkwicie. Można jeść je solo lub dodawać do rozmaitych dań, głównie tych na słodko. Poznaj przepis na Malinowca. Ten warstwowy deser jest szybki do zrobienia i naprawdę pyszny. W zasadzie trzeba tylko upiec biszkopt, ugotować budyń i rozpuścić galaretkę. Dokładny przewodnik przygotowania deseru znajdziesz poniżej. Najpierw jednak zerknij na listę składników. Czy masz je wszystkie w swojej kuchni? Jeśli tak, to możesz walecznie zacząć pracę nad ciastem!

Przepis na ciasto Malinowiec

Składniki:
200 g mąki pszennej,
500 g malin (lub innych owoców np. truskawek),
4 duże jajka,
500 ml wody,
500 ml mleka,
2 torebki budyniu śmietankowego,
150 g masła,
200 g cukru,
łyżka proszku do pieczenia,
2 torebki galaretki malinowej,

Przygotowanie:
Do jajek dodajemy cukier i ucieramy składniki na jasny krem. Potem wsypujemy mąkę połączoną z proszkiem i nadal łączymy. Powstałe ciasto przelewamy do formy o wymiarach 40 x 25 cm. Wstawiamy ją do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i pieczemy przez pół godziny. Biszkopt studzimy i dzielimy wzdłuż na 2 części.

REKLAMA

Budynie gotujemy w mleku (500 ml), często mieszając. Studzimy. Potem sukcesywnie dodajemy do masy masło i ucieramy. Na jednym blacie ciasta rozprowadzamy 1/2 budyniu i kładziemy drugą część biszkoptu. Rozprowadzamy na nim pozostałą porcję kremu.

Galaretkę roztapiamy w wodzie (500 ml), czekamy, aż delikatnie zastygnie. Na deserze rozkładamy maliny i zalewamy je nadal lekko płynną galaretką. Wkładamy ciasto na 2 godziny do chłodziarki.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA