Mama wrzuca ten owoc do gotujących się jajek. Rozwiązuje największy problem

gotowanie jajek
fot. Pxhere

Pewnie uważasz, że nie ma łatwiejszej czynności w kuchni niż gotowanie jajek. Zresztą podobnie jest z gotowaniem parówek – nie ma mowy, że komuś się to nie uda. A jednak… . Gotowanie jajek może nam przysporzyć nawet dwie zagwozdki. Jakie? Tego dowiesz się w dalszej części artykułu.

REKLAMA

Aby uchronić się przed mozolnym i długotrwałym obieraniem jajek ze skorupek, wypróbuj pomysłowy patent mojej mamy, który uefektywni cały proces.

O tym pamiętaj gotując jajka

Jeśli chcesz zjeść jajko na miękko, gotuj je przez najwyżej 3 minuty. Gdy wydłużysz proces obróbki cieplnej do 10 minut, uzyskasz jajko na twardo. Czas ten może trwać dłużej albo krócej – wszystko zależy od tego, jakiej wielkości jest jajko. Czasami obieranie ugotowanego jajka ze skorupki sprawia nie lada kłopot. Dzięki 1 cennej wskazówce, którą przekazała mi mama, jajka odbieram szybko i sprawnie. Poniżej wyjaśniam, na czym polega sztuczka.

Sposób na płynne obranie jajka ze skorupki

Łuska jest tak przyklejona, że oddziela się jednocześnie z białkiem? To bardzo irytujące. W dodatku marnujemy sporo białka, bo ostatecznie wyrzucamy jego fragment razem z łupinką. Na szczęście można temu zaradzić i przy okazji zaoszczędzić trochę czasu. Wystarczy ukroić dwa plasterki cytryny i włożyć je do gotującej się wody z jajkami. Gdy wyciągniesz gotowe jajka, to skorupka odejdzie bez trudu.

REKLAMA

Jeszcze jednym dylematem, z którym często się zmagamy, są łamiące się podczas gotowania skorupki. Moja mama rozwiązuje ten problem w banalny sposób. Dzięki temu jajka zawsze są w całości.

Co zrobić, by jajka podczas gotowania nie pękały?

Moja mama zawsze przed gotowaniem jajek wsypuje do gorącej wody łyżeczkę soli kuchennej. Odkąd zaczęłam stosować ten patent, zauważyłam, że to naprawdę działa i skorupki w ogóle nie pękają. Dawniej miałam z tym duży problem.

Osolony ukrop po prostu zabezpiecza jajko przed pękaniem w trakcie obróbki cieplnej. To bardzo przydatny trik, bo przez pękniętą skorupkę podczas gotowania pewna ilość surowego wnętrza jajka wypłynie na zewnątrz. Dzięki soli cały proces zostanie ograniczony.

Czytaj też: Wyjmij z kieszeni. Tak sprawdzisz świeżość jajka w sklepie

REKLAMA

Podziel się: