Mandarynkowa chmurka to ciasto o niezwykłym smaku. Kruchy spód i beza w połączeniu z mandarynką to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Wypróbuj tego przepisu.
Przepis jest bardzo prosty i błyskawiczny. Wystarczy przygotować kruche, maślane ciasto o mandarynkowym aromacie, dodać mandarynkowy mus, przełożyć masą śmietankową i przykryć całość bezą, która nadaje lekkości. Poznaj rewelacyjny przepis.
Mandarynkowa chmurka – ciasto, które rozpływa się w ustach
Składniki:
Kruche ciasto:
3 żółtka
3 duże łyżki cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
1 szklanka mąki pszennej
100 g masła (pół kostki)
Krem śmietankowy
250 ml śmietanki 30%
100 g serka mascarpone (1 opakowanie)
2 łyżki cukru pudru
Beza:
3 białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
400 g obranych mandarynek bez białych błonek
2 galaretki mandarynkowe
Przygotowanie:
Przygotuj najpierw galaretki według opisu na opakowaniu i odstaw je do lekkiego stężenia.
Do miski wsyp mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, żółtka oraz zimne masło pokrojone w kosteczkę, następnie zagnieć szybko i włóż do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na tortownicę (24cm), ugnieć dokładnie i ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, z termoobiegiem, a potem piecz przez 20 minut. Wyjmij z blaszki, następnie odstaw do wystudzenia.
W naczyniu umieść śmietankę i ubij ją na sztywno dodając stopniowo cukier puder i mascarpone, a potem włóż do lodówki.
Białka ubij na jasną i sztywną piankę, dodawaj cukier, a na koniec wsyp mąkę ziemniaczaną. Gotową bezę wyłóż na blaszkę (tę samą na której piekło się kruche ciasto) wyłożoną papierem do pieczenia, następnie piecz w temperaturze 150 stopni, z termoobiegiem przez 30 minut. Po upieczeniu odstaw do przestudzenia.
Mandarynki obierz i usuń z nich białe błonki, następnie pokrój na mniejsza kawałki. Kruche ciasto włóż do blaszki, a potem poukładaj mandarynki. Zalej je lekko stężałą galaretką i włóż do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyłóż na mandarynki krem śmietankowy i przykryj całość upieczoną bezą. Ciasto przechowuj w lodówce. Smacznego!