Marchewka zwiędła? To znajomy problem, z którym każdy z nas choć raz się zmagał. Jest sucha, miękka i nie nadaje się do jedzenia, ale okazuje się, że nie musisz jej wyrzucać. Istnieje świetny i prosty trik, aby szybko przywrócić jej świeżość i chrupkość.
Marchewki to warzywa bardzo popularne i dostępne w każdym sezonie w marketach. Ale tak samo jak inne warzywa korzeniowe, tracą wodę z czasem – wtedy stają się wiotkie i miękkie. Jest to też wynikiem parowania wilgoci. Dzieje się tak zwłaszcza wtedy, kiedy marchewki nie są dobrze przechowywane, czyli np. w lodówce. Okazuje się, że nie trzeba takiej zwiędłej marchewki wyrzucać od razu, a zastosować pewien patent, który tchnie w nią nowe życie. Sprawdź, co trzeba zrobić!
Marchewka zwiędła? Nie wyrzucaj – zastosuj 1 patent
Weź miskę i nalej do niej lodowatą wodę – dodaj do niej kilka kostek lodu, bo musi być naprawdę bardzo chłodna. Zanurz w niej zwiędłe marchewki, ale upewnij się, że są całkowicie zanurzone. Pozostaw je najlepiej na 2-3 godziny, aby mogły pobrać wodę i odbudować strukturę. Po tym czasie osusz je papierowym ręcznikiem, powinny być gotowe do jedzenia – jędrne i chrupkie jak ze sklepu. Koniecznie zapamiętaj ten patent i nie marnuj żywności.