To będzie najsmaczniejszy wypiek z rabarbarem, jaki kiedykolwiek zjesz. Samo ciasto jest pulchne i nie przeważa w nim słodycz – rabarbar ją umiejętnie maskuje, Ale spokojnie wypiek nie jest wytrawny i możesz podać go rodzinie na deser. Gwarantujemy, że prędko zniknie ze stołu. Jeśli chcesz się przekonać, koniecznie zajrzyj do przepisu i upiecz maślankowe ciasto z rabarbarem w domowym zaciszu.
Od razu po skosztowaniu ciasta z rabarbarem wiele osób wraca pamięcią do dziecięcych lat i rozmyśla o tym, jak mama czy babcia piekły ten rarytas, gdy tylko zaczynał się sezon na kwaśne łodygi. Niepowtarzalny zapach dochodzący z piekarnika rozbudzał apetyt i każdy z domowników czekał, aż deser się upiecze. Wszyscy jedli go z entuzjazmem.
Wkrocz w sezon letni dziarskim krokiem i wprowadź rabarbar do swojej diety. Zrobisz z niego to wilgotne i mięciutkie ciasto do kawy, jak i wiele innych specjałów. W dalszej części artykułu dowiesz się, jak wykorzystać ten owoc w kuchni. Ale na razie rzuć okiem na niniejszy przepis.
Przepis na maślankowe ciasto z rabarbarem
Składniki:
500 ml maślanki
500 g rabarbaru
2 łyżeczki cukru do rabarbaru
5 jajek
3/4 szklanki oleju
3 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g cukru do ciasta
1 łyżeczka soku z cytryny
5 łyżek cukru pudru
Przygotowanie:
Na początku umyj rabarbar (nie obieraj) i pokrój na niezbyt grube plastry. Wrzuć je do miski i dodaj 2 łyżeczki cukru, wymieszaj.
W naczyniu miksuj jajka z cukrem – do czasu aż zwiększą objętość. Nieustannie mieszaj, wlej maślankę i olej. Dodaj do jajecznego kremu mąkę wraz z proszkiem i wymieszaj przy pomocy szpatułki.
Piekarnik nastaw na 180°C, formę (40×25 cm) wyściel pergaminem. Wylej całe ciasto, a na powierzchni układaj plasterki rabarbaru.
Deser piecz przez 50-55 minut. Potem wyciągnij go z piekarnika, a po ostudzeniu polej domowym lukrem lub posyp kruszonką (wtedy nanieś ją na ciasto na chwilę przed pieczeniem). Tutaj znajdziesz wskazówki, które pomogą ci przygotować idealną kruszonkę do ciasta. Pamiętaj, aby deser z kruszonką wyjąć z piekarnika 5 minut później.
Rabarbar nie tylko do wypieków. Oto pomysły na wykorzystanie kwaśnych łodyg
Z rabarbaru możesz zrobić nie tylko słodkie ciasta ucierane. Nadaje się również na kompot, dżem, tarty, a nawet do kiszenia!