Naukowcy twierdzą, że pomidory działają zbawiennie na ludzki układ krwionośny. Pomagają w utrzymaniu elastyczności naczyń krwionośnych. Dieta bogata w pomidory przyczynia się do mniejszego ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia.
Jak czytamy na www.tylkomedycyna.pl, naukowcy z Cambridge University stwierdzili, że dodanie likopenu, obecnego w pomidorach, do diety osób z chorobą sercowo-naczyniową, które zostały poddane eksperymentowi, doprowadziło do normalizacji funkcji śródbłonka. Likopen ma właściwości oczyszczające, dziesięć razy bardziej efektywne niż witamina E.
Badanie zostało przeprowadzone przez naukowców z University Hospital w Cambridge. Wyniki ukazały się w czasopiśmie PLoS ONE. W badaniu wzięło udział 36 pacjentów z chorobami układu sercowo-naczyniowego i tyle samo osób zdrowych. Pacjenci otrzymywali placebo lub Ateronon – specyfik zawierający likopen. Żaden z pacjentów i lekarzy nie wiedział, kto dostaje placebo a kto lek. Jaki był efekt? Rozszerzenie o 53% naczyń krwionośnych u pacjentów z chorobą sercowo-naczyniową.
Likopen występuje naturalnie w pomidorach. Najbardziej skuteczny jest stosowany w postaci przecieru.