
Każdy kucharz musi czasami stanąć oko w oko z zabrudzeniami na blachach do pieczenia. Wizja żmudnego i wyczerpującego skrobania przypaleń studzi nasz zapał i odbiera chęć do dalszych eksperymentów w kuchni. Jednak odpowiednimi metodami można przywrócić naczyniom dawną świetność bez szorowania.
Blachy do pieczenia to stały element wyposażenia każdej kuchni. Przypalenia, brud, tłusty osad mogą towarzyszyć im po każdym pieczeniu. Korzystanie z takich brudnych naczyń nie jest korzystne dla zdrowia. Przytwierdzone resztki pokarmów mogą się przypalać w trakcie ponownego pobytu w piekarniku, uwalniając brzydkie wonie i substancje trujące. Z tego względu higiena blach, tortownic czy innych form do pieczenia jest priorytetem. Brud na blachach sprawia, że szybciej niszczeją, więc nie warto odwlekać pracy w czasie. Lepiej od razu zabrać się do roboty. Tym razem specjalne detergenty może zastąpić mąka.
Mąka kukurydziana nadaje się do mycia blach do piekarnika, tortownic i keksówek – czytamy na stronie Kobieta Interia. Ten produkt spożywczy jest jak papier ścierny. Mąkę wystarczy rozrzucić na powierzchni i przy pomocy lekko mokrej gąbki ją przecierać, a później opłukać blachę.
Inny sposób na wyczyszczenie blach – soda oczyszczona
Paczkę sody wsyp do formy i rozcieńcz wodą – dodaj jej tyle, by uzyskać gęstą pastę. Nałóż ją na formę, porządnie rozetrzyj i daj jej podziałać ok. 15-20 minut. Na koniec spłucz.
Gdzie przechowywać blachy i foremki?
Po umyciu blachę należy osuszyć, a potem wstawić do piekarnika. Rezygnacja z inwazyjnych detergentów na rzecz domowych, naturalnych środków czyszczących jest opłacalna. Sprzęty kuchenne odzyskają blask, a przyrządzane w nich dania będą zdrowsze i smaczniejsze. To także ulga dla portfela.
Może cię zainteresować: Ukryta funkcja air fryera, która zaskakuje. Teraz korzystam z niej na okrągło

