Mazurek z tym składnikiem powala na kolana. Wychodzi aromatyczny i ma piękny zapach, który wypełnia całe mieszkanie podczas pieczenia. Dodaj do niego pewien składnik, a nie pożałujesz.
Mazurek to tradycyjne polskie ciasto, które jest przygotowywane na zazwyczaj na Wielkanoc. Składa się z kruchego ciasta na bazie mąki, masła, jajek i cukru. Na jego wierzchu posmarowany jest różnego rodzaju kremami, konfiturami, ale też bakaliami. Okazuje się, że warto dodać do ciasta prażone i zmielone orzechy laskowe, które nadadzą niezwykłego aromatu i zapachu. Poznaj przepis.
Mazurek z tym składnikiem to prawdziwy raj dla podniebienia. Przepis
Składniki:
» 250 g mąki pszennej
» 200 g masła
» 150 g cukru pudru
» 1 jajko
» 1 żółtko
» 1/4 szklanki mleka
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» 1 łyżka octu
» skórka starta z jednej cytryny
» kajmak + ulubione bakalie
» 1 opakowanie orzechów laskowych uprażonych i zmielonych
Przygotowanie:
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami laskowymi, a następnie w drugiej misce umieść masło z cukrem pudrem. Utrzyj na puszystą masę, następnie dodaj jajko, żółtko, ocet i skórkę z cytryny oraz dokładnie wymieszaj. Dodawaj powoli suchą mieszankę do masy jajecznej, a potem wyrób ciasto. Dolej mleko, następnie całość znów wymieszaj.
Ciasto przełóż na blat, następnie rozwałkuj na grubość około 1 cm i przełóż na natłuszczoną blachę. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut, aż ciasto będzie zrumienione.
Po upieczeniu pozwól cieście wystygnąć, a potem na wierzchu ciasta rozsmaruj swoje ulubione dodatki, np. bakalie, kajmak i inne. Smacznego!