ShareInfo.plKulinariaMetrowiec bez pieczenia zachwyca Polaków. Sto razy lepszy niż oryginał

Metrowiec bez pieczenia zachwyca Polaków. Sto razy lepszy niż oryginał

ciasto Metrowiec bez pieczenia
fot. screen YT / Swojskie jedzonko

Słynne ciasto Metrowiec powraca na stoły Polek i Polaków w nowej, jeszcze lepiej wersji. Została zmodyfikowana tak, by ułatwić pracę w kuchni. Etap związany z pieczeniem można pominąć, tym samym ciasto ląduje na stole w zaledwie 20 minut. Metrowcem bez pieczenia powinni zainteresować się osoby wiecznie zabiegane i otwarte na tradycyjne smaki w nowych aranżacjach.

REKLAMA

Metrowiec to pozycja obowiązkowa na rodzinnych uroczystościach. Łatwy w przygotowaniu, długi jak metro, a do tego nieprzyzwoicie smaczny. Idealny wypiek na świąteczny stół to właśnie ten.

Metrowiec cieszył się popularnością w czasach PRL-u, ale obecnie też z chęcią wracamy do tego smaku. Może dlatego, że każdy kęs przywołuje na myśl domowe ciepło. Przygotowanie babki metrowej nie wymaga specjalnych zdolności, ale odrobina wiedzy się przyda, szczególnie na końcu, podczas krojenia ciasta.

Z tą recepturą praca w kuchni pójdzie szybciej, niż się spodziewasz. Wszystko dzięki zastąpieniu jasnego i kakaowego biszkoptu gotowymi herbatnikami w dwóch kolorach.

REKLAMA

Przepis na ciasto Metrowiec bez pieczenia

Składniki:
200 g herbatników kakaowych
200 g herbatników jasnych
350 ml śmietanki kremówki
3-4 łyżki cukru pudru
250 g serka mascarpone
1/2 puszki kajmaku
orzeszki na wierzch

Wykonanie:
W naczyniu umieść mascarpone, kremówkę i cukier puder, następnie ubijaj składniki na sztywno.

Ciastka układaj naprzemiennie w 2 rzędach. Najpierw dwa maślane ciasta smaruj masą kajmakową i przyklej do nich po ciemnym ciastku. Potem smaruj kremem śmietankowym i doczepiaj maślane herbatniki. Znów smaruj je kajmakiem i dołączaj kakaowe ciastka. Stawiaj je pionowo i w ten sam sposób przyklejaj kolejne warstwy, tworząc podłużny deser.

REKLAMA

Odłóż dwie łyżki kremu śmietankowego i posmaruj nim ciasto z każdej strony. Na wierzch daj trochę kajmaku i udekoruj kawałkami orzechów. Włóż Metrowiec do chłodziarki, najlepiej na całą noc. Pamiętaj, aby kroić go pod skosem. Smacznego.

Czytaj też: Woda z mozzarelli to skarb. Zobacz, jak ją wykorzystać w praktyczny sposób

Zobacz również:
REKLAMA
REKLAMA