Mięciutka i wilgotna kanapka czekoladowa zachwyci każdego kto jej spróbuje. Rozpływa się w ustach, a w dodatku zrobisz ją w ekspresowym tempie. Poznaj przepis.
Nie masz pomysłu na szybki i pyszny deser albo ciasto? Zrób pyszną kanapkę czekoladową przełożoną mlecznym kremem. Przypomina smakiem popularny batonik, dlatego dzieci szczególnie pokochają ten przepis. Sprawdź i koniecznie wypróbuj.
Mięciutka i wilgotna kanapka czekoladowa. Rewelacyjny przepis
Składniki:
» 4 jajka
» 40 g mąki tortowej
» 12 g kakao w proszku
» 40 g oleju do smażenia
» 45 g mleka
» 65 g cukru
» odrobina soku z cytryny (opcjonalnie)
» 120 ml śmietanki kremówki
» 20 ml mleka skondensowanego
Przygotowanie:
Oddziel białka od żółtek. Do miski wlej mleko i olej, następnie wymieszaj i dodaj przesianą przez sitko mąkę z kakao. Wymieszaj dokładnie, a potem dodaj żółtka i ponownie wymieszaj. Ubij białka bardzo dokładnie, a potem dodaj je do masy i delikatnie pomieszaj. Przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, następnie piecz w 180 stopniach przez około 40 minut do suchego patyczka.
W tym czasie przygotuj krem. Do miski wlej śmietankę kremówkę i dodaj mleko skondensowane, następnie miksuj do uzyskania puszystego kremu. Gdy ciasto się upiecze i przestygnie, przekrój je na dwa blaty i wyłóż krem mleczny. Całość przechowuj w lodówce, a wierzch możesz polać dodatkowo polewą czekoladową.
Smacznego!