REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaMięciutkie ciasto wiśniowe. Przepis ze starej gazety z lat 80.

Mięciutkie ciasto wiśniowe. Przepis ze starej gazety z lat 80.

Mięciutkie ciasto wiśniowe
YouTube screen | Einfache Rezepte

Mięciutkie ciasto wiśniowe z przepisu lat 80. ze starej gazety. Jest tak delikatne, puszyste i pyszne, że rozpływa się w ustach. 

REKLAMA

Przepisy w czasach PRL-u pojawiały się w gazetach. Trzeba przyznać, że były to najlepsze, sprawdzone receptury. Dlatego warto czasem przeszukać lub zapytać swojej babci o gazety. Dziś właśnie dzięki temu znaleźliśmy rewelacyjny przepis z brukowca z lat 80. na ciasto wiśniowe. Jest obłędne w smaku, koniecznie wypróbuj i przekonaj się, jakie jest pyszne!

Mięciutkie ciasto wiśniowe – przepis ze starej gazety

Składniki:

Ciasto:

» 20 g świeżych drożdży
» 1 jajko
» 80 g masła
» 200 ml letniego mleka
» 80 g cukru
» 500 g mąki (mąka uniwersalna)
» szczypta soli
» skórka cytrynowa

Pudding:

» 300 ml mleka
» 37 g budyniu waniliowego
» kilka kropel aromatu waniliowego
» 2 łyżki cukru
» wiśnie ze słoika

Przygotowanie:

Drożdże rozkrusz w naczyniu, następnie dodaj letnie mleko. Wsyp cukier i wymieszaj energicznie, a potem wsyp mąkę i sól, dodaj masło oraz jako. Na koniec dodaj skórkę z jednej cytryny. Wyrób ciasto robotem kuchennym, albo ręcznie – będzie lekko klejące, ale spójne. Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotuj pudding: do miseczki wsyp budyń i dodaj połowę mleka, następnie wymieszaj. Pozostałe mleko wlej do garnka, a potem dodaj cukier i aromat waniliowy. Zagotuj mleko i wlej budyń, mieszaj aż zgęstnieje, następnie wlej do miseczki i odstaw do wystudzenia.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż na blat kuchenny z mąką. Rozwałkuj je na duży kwadrat, a potem posmaruj masą budyniową. Poukładaj na masie wiśnie w równej linii, a następnie przekrój ciasto na paski. Zwijaj paski tworząc jeden duży rulon i połóż na blaszce.

Pozostaw ciasto na 10 minut, a potem poukładaj na wierzchu kilka wiśni i posmaruj jajkiem. Piecz w 180 stopniach przez 35 minut. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem i gotowe, smacznego!

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA