Zamrażalnik to bardzo pomocne urządzenie. Dzięki niemu możemy przez długi czas przechowywać żywność, bez znacznej utraty smaku i walorów zdrowotnych. Przydaje się nam szczególnie, wtedy gdy musimy gdzieś zapodziać ćwiartki z kurczaka, schab na kotlety czy mięso mielone. W zamrażarce możemy przechować wszystkie te produkty i dzięki temu nie musimy codziennie chodzić na zakupy. Przygotowania do obiadu warto zacząć dużo wcześniej. Nim mięso mielone odmarznie, może minąć kilka, a nawet kilkanaście godzin. Jeśli nie możesz tyle czekać, uratuje cię 5-minutowa metoda na odmrażanie mięsa. Sprawdź, na czym polega.
Jak szybko rozmrozić mięso? Ta metoda zajmuje kilka minut
Gdy musisz przygotować obiad na ostatnią chwilę, rozmroź mięso w mikrofalówce, oczywiście, jeśli ją masz w domu. Najpierw sprawdź, czy ma funkcję rozmrażania (znak śnieżynki). Jeśli tak, to umieść mrożonkę w urządzeniu i włącz na najwyżej kilkanaście minut. Co jakiś czas oceniaj jej stan i obracaj – chodzi o to, by odmarzła równo ze wszystkich stron. Raz rozmrożonego mięsa nigdy nie zamrażaj powtórnie.
W każdym razie powyższa opcja jest zarezerwowana dla osób, którym pamięć czasami szwankuje. Na wypadek, gdyby zapomnieli naszykować sobie wcześniej mięsa, a za pół godziny zamierzają robić obiad.
Najlepiej wcześniej planować swoje obiady. Mięso mielone wyjąć z zamrażalnika wieczorem i wstawić je do lodówki, aby w niej sukcesywnie odmarzało. Następnego dnia będzie można je spokojnie użyć do gołąbków, kotletów mielonych czy innej potrawy.
Czytaj też: Wkładasz te produkty do zamrażarki? To błąd!