Beza pavlova to królowa deserów. W wersji mini jest jeszcze bardziej kusząca. Miniaturowe bezy są kruche i smakowite. Prezentują się stylowo i działają pobudzająco na wszystkie zmysły. W dodatku sprawdzą się świetnie na wszelkie okazje. Przepis jest bardzo łatwy, o czym przekonasz się za chwilę. Małe bezy wyjątkowo dobrze komponują się z kremem i owocami. Wizualnie i smakowo. Umieść na wypiekach maliny, borówki czy inne owoce, a nikt się im nie oprze.
Przepis na mini bezy pavlova z owocami
Składniki:
25 dkg cukru kryształu
160 ml białek (4 duże jajka)
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
odrobina soli
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
Krem:
300 ml śmietanki (30–36%)
37,5 dkg serka mascarpone
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
świeże liście mięty
owoce do dekoracji (np. maliny, borówki)
Przygotowanie:
W naczyniu ubijamy białka z solą na prawie sztywną pianę. Po trochu wsypujemy cukier, nieustannie miksujemy przez ok. 8-10 minut. Po tym czasie wlewamy sok z cytryny, a potem przesianą skrobię, mieszamy szpatułką.
Formę wykładamy pergaminem i odrysowujemy na nim 12 krążków (każdy o średnicy 7 cm).
Pianę z białek pakujemy do rękawa cukierniczego i zręcznie wyciskamy masę z końcowej tylki wprost na odrysowane na papierze okręgi. Na środku zostawiamy wnękę – tam później wyląduje śmietankowa masa.
Formę z bezami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 140°C i po umieszczeniu na półce natychmiast zmniejszamy temp. do 100°C. Bezy powinny się suszyć przez 110 minut. Po tym czasie piec wyłączamy i zostawiamy w nim wypieki na minimum 4 h – muszą dobrze się wystudzić.
W naczyniu ubijamy kremówkę (wyjętą prosto z lodówki) z cukrem pudrem. Gdy będzie pół-sztywna, przekładamy do niej chłodny mascarpone i ekstrakt, miksujemy nie dłużej niż 1 minutę, na gęstą masę. Wkładamy ją do rękawa cukierniczego i wyciskamy do wnętrza każdej z bez. Dekorujemy wszystkie sztuki świeżymi owocami i miętą.
Wskazówki:
Okręgi, które odrysowujesz na papierze, powinny znajdować się w odstępach. Nie mogą na siebie nachodzić. Podczas suszenia bezy zwiększają objętość i mogą się ze sobą skleić.
Białka przed ubiciem powinny mieć temp. pokojową. Nie można ich miksować zbyt długo, bo utracą puszystą strukturę w piekarniku.
Mini bezy wypełniaj masą tuż przed ich serwowaniem. Jeśli przygotujesz deser dużo wcześniej i włożysz do chłodziarki, to utraci chrupką konsystencję.
Smakołyki przechowuj w szczelnym, suchym pudełeczku. Poleżą nawet kilkanaście dni w temp. pokojowej.