Wreszcie możemy zrobić szarlotkę z jabłkami, które dopiero co spadły z drzewa. Przygotowanie tego wypieku z gotową masą jabłkową ze słoika o tej porze roku to byłby kulinarny grzech. Bestsellerem jest oczywiście wkładka w postaci świeżych jabłek. Oto przepis na mistrzowską szarlotkę. Smak i niepowtarzalny aromat zawdzięcza konkretnej odmianie owoców.
Jesienią w polskich sadach dojrzewają gruszki, śliwki i oczywiście jabłka. Coraz więcej odmian pojawia się na straganach, więc mamy w czym wybierać. Różną się od siebie ceną, kolorem, wielkością i smakiem. Jeśli chodzi o tę ostatnią cechę, to mamy do wyboru jabłka słodkie, półsłodkie i kwaśne. Na szarlotkę najlepsze będą gatunki kwaśne, np. szara reneta. Właśnie te owoce trafią do naszej szarlotki. Będzie smakować pysznie.
Szarlotka z szarą renetą – przepis krok po kroku
Składniki:
2 kg jabłek odmiany szara reneta,
250 g masła,
300 g mąki pszennej,
80 g cukru,
3 łyżki kaszy manny,
1 torebka cukru z wanilią,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 żółtka,
cukier puder do posypania,
2 łyżeczki cynamonu.
Wykonanie:
Zagniatamy ciasto z mąki, pokrojonego masła, żółtek, proszku do pieczenia i cukru, a potem pakujemy w woreczek foliowy i wkładamy do chłodziarki na 60 minut.
Obieramy jabłka i kroimy w talarki, a potem posypujemy mieszanką cynamonu i cukru waniliowego.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i kroimy na pół. Obie części wałkujemy na cienkie placki wielkości formy. Pierwszym plackiem wykładamy dno formy i posypujemy po powierzchni kaszą manną.
Rozprowadzamy jabłka i ścieramy na tarce pozostałą porcję ciasta lub kładziemy ją w całości na owocach. Deser pieczemy w temp. 180°C przez godzinę. Dekorujemy cukrem pudrem i podajemy, smacznego.