Robert Makłowicz jest znawcą z dziedziny kulinariów, więc warto pokusić o się o przygotowanie jednego z jego deserów. Tym razem skupimy się na słynnym cieście czekoladowym, czyli brownie. Specjał ten charakteryzuje się mocno czekoladowym smakiem, a jego wnętrze rozpływa się w ustach.
Istnieją setki przepisów na desery czekoladowe, a wśród nich są takie, które oczarowują nas swoją głębokością smaku. Do takich deserów stanowczo należy brownie. Trzeba przyznać, że to być może jedno z najlepszych ciast.
Robert Makłowicz przeważnie przyrządza wytrawne specjały, a słodkie ciasta to prawdziwa rzadkość. Tymczasem poniższy przepis jest dowodem na to, że jest także uzdolniony w robieniu deserów. Gdy skosztujesz pierwszego kęsa, poczujesz prawdziwą moc czekoladowego smaku i na pewno nie będziesz zawiedziony. Ciasto idealnie sprawdzi się do kawy.
Przepis na brownie Roberta Makłowicza
Składniki:
90 g kakao
2 tabliczki czekolady gorzkiej
60 g mąki
310 g cukru pudru
230 g masła
1 łyżka proszku do pieczenia
5 jajek
Wykonanie:
Zaczynamy od roztopienia masła z kakao i czekoladą w kąpieli wodnej. Gdy składniki zmienią się w płyn, miksujemy je. W oddzielnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, a potem wbijamy jajka i dodajemy cukier, na końcu miksujemy wszystko na gładką masę. Dodajemy do niej płynną czekoladę i znów miksujemy na średnich obrotach robota. Ciasto wylewamy na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i wkładamy do pieca nagrzanego do 180°C na 25 minut. Smacznego.