
Pielęgnacja roślin to podstawowy krok, by rosły one zdrowo i szybko. Szczególną troską trzeba otoczyć pomidory, a samo podlewanie, usuwanie liści i ochrona przed chorobami to nie wszystko. Sklepowe półki uginają się od środków do nawożenia warzyw i owoców, ale najlepsze pochodzi z natury. Sól Epsom to jeden z tych produktów, na które warto zwrócić swoją uwagę. Sprawdź, dlaczego warto nawozić nią warzywa.
Co to jest sól Epsom?
Sól Epsom (gorzka sól, siarczan magnezu, sól angielska – MgSO₄) to krystaliczny związek wynaleziony w XVII w Anglii. Ma szerokie zastosowanie w kosmetyce i medycynie naturalnej. Nie bez powodu siarczan sprzedaje się w drogeriach i aptekach. Ogrodnictwo to kolejna sfera, w której sól dobrze się sprawdza.
Czy gorzka sól to dobry sposób na wzmocnienie pomidorów i zwiększenie plonów?
W serwisie Deccoria.pl czytamy, że sól Espom może pomóc pomidorom lepiej kwitnąć i owocować. Ogrodnicy, którzy stosują ją odpowiednio i z umiarem są zadowoleni z efektów. W dodatku specyfik może uratować pomidory przed chorobami. Gdy ich liście nagle żółkną, to siarczan magnezu uzupełni deficyty pokarmowe, a rośliny ożyją. Swą moc zawdzięcza siarce i magnezowi. Siarka uodparnia pomidory i sprzyja procesom enzymatycznym, zachodzącym w roślinach. Natomiast procesy fotosyntezy nie mogą obejść się bez magnezu.
Jak stosować gorzką sól w uprawie pomidorów?
Nawóz do płynny do podlewania
MgSO₄ (2 łyżki) rozpuść w wodzie (4 l) i miksturę aplikuj roślinom co 2-4 tygodnie. Staraj się nie rozchlapywać jej na liście. Podczas wzmożonego rozwoju i plonowania taki nawóz wesprze sadzonki.
Nawóz w formie oprysku
Jedną łyżkę MgSO₄ rozpuść w wodzie (4 l) i rozpylaj środek rano lub wieczorem na liście pomidorów.
Czytaj też: Rozrzuć na trawniku białe kryształki. Wypięknieje błyskawicznie