REKLAMA

miodownik
fot. screen Youtube / Swojskie jedzonko

Miodownik to moje ulubione ciasto, które pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa. Zawsze przed świętami Bożego Narodzenia, babcia piekła blaty z ciasta, a potem smarowała je wszystkie po kolei słodką masą, którą zawsze podjadałam z miski. Wypiek po złożeniu wyglądał jak z bajki, a w całym domu unosił się cudowny zapach. Przygotuj tradycyjny miodownik z nutą nowoczesności. Kajmak i masa budyniowa uczynią ten deser twoim ulubionym. Koniecznie zapoznaj się z tym przepisem na ciasto wszech czasów i zrób go na najbliższe święta. Naprawdę warto.

REKLAMA

Miodownik to słodki przekładaniec, który przywołuje nam na myśl święta Bożego Narodzenia. Wypiek wygląda jak ósmy cud świata i smakuje rewelacyjnie. Wydaje się, że jest trudny do przygotowania. To fakt, ciasto jest czasochłonne, więc dla kuchennych nowicjuszy, może być sporym wyzwaniem, ale cierpliwość popłaca. Dla osób, które często pieką ciasta w domu, receptura będzie przysłowiową bułką z masłem. Efekt robi wrażenie. Miodownik wygląda arcypięknie po przekrojeniu – widać wszystkie warstwy ciasta, a pomiędzy nimi masę. To naprawdę wyjątkowo udany zestaw. Natomiast wierzch można udekorować wg upodobań, np. orzechami laskowymi, włoskimi czy ziemnymi.

Deser w świątecznym stylu sprawdzi się na spotkanie w rodzinnym gronie. Goście nie odmówią sobie spróbowania porcji tego smakołyku.

Przepis na ciasto Miodownik z masą kajmakową i budyniową

Składniki:
na ciasto:
2 jajka
250 g cukru pudru
3 łyżki miodu
120 g masła
600 g mąki pszennej
płaska łyżka sody
1 łyżka octu 10%

na krem:
850 ml mleka
2 budynie waniliowe
puszka masy kajmakowej (500 g)
200 g masła
120 g orzeszków

REKLAMA

Sposób wykonania:
Dodaj do garnka cukier puder, miód i masło, podgrzewaj na niewielkim gazie, aż składniki się rozpuszczą, wówczas dodaj mieszankę sody z octem (powstanie piana), mieszaj nieustannie. Pieniąca się masa zmieni nieco kolor na ciemniejszy, ale gdy znów będzie miodowa, to wyłącz palnik i jeszcze krótko zamieszaj, odstaw naczynie na 5-7 minut.

Do nadal gorącej masy dodawaj jajka – jedno po drugim – i mieszaj starannie, a potem wsyp mąkę i zacznij zagniatać masę. Przełóż ją na stolnicę (gdy się klei, to podsyp mąką). Ciasto przekrój na 5 identycznych porcji i każdą z nich rozwałkuj na oddzielnym papierze pergaminowym, na którym wcześniej odrysuj dno formy (30 cm x 22 cm) i rozwałkuj masę tak, by idealnie konsolidowała z prostokątem narysowanym na pergaminie. W papierze utnij kanty, aby placek swobodnie wszedł do formy. Ciasto wraz z pergaminem umieść w blaszce i włóż do piekarnika. Piecz w 180°C (grzanie góra-dół) przez 6 minut. Podobnie postępuj z resztą placków. Gdy wszystkie ostygną, oderwij z nich papier do pieczenia.

REKLAMA

Do garnka wlej mleko w ilości 600 ml, w reszcie mleka rozpuść budynie. Gdy nabiał w garnku się zagotuje, wlej do niego rozrobiony budyń i mieszaj, aż dobrze zgęstnieje. Zestaw z ognia i przykryj krem z wierzchu folią spożywczą, ostudź.

Ucieraj miękkie masło i dodawaj zimny budyń – łyżka po łyżce, nie przerywając mieszania. Na końcu dodaj do powstałej masy kajmak (pół lub prawie całą puszkę – 1 łyżkę zostaw na potem) i zamieszaj.

Pierwsze ciasto umieść znów w blaszce i równo rozprowadź na nim ok. 1/5 kremu, przykryj go drugim plackiem i znów posmaruj go kremem. Identycznie postępuj z resztą palców i masy. Na szczycie powinna znaleźć się masa.

REKLAMA

Podgrzej łyżkę kajmaku, którą wcześniej odłożyłeś i polej nią powierzchnię wypieku. Posyp go jeszcze pokrojonymi orzechami (np. włoskimi) lub płatkami migdałów, a potem nakryj i włóż do chłodziarki, najlepiej na całą noc, aby zmiękł. Smacznego.

REKLAMA