Moja ciocia zasypuje tym patelnię i zapomina o pryskającym oleju. To niezawodny trik, który przyda się każdemu w kuchni.
Poznaj rewelacyjny patent, który został opracowany przez moją ciocię. Jej wyjątkowa metoda zapewnia idealne smażenie bez pryskającego oleju i tłustej podłogi. Przeczytaj, aby dowiedzieć się, jak to działa.
Moja ciocia zasypuje tym patelnię. Olej nigdy nie pryska
Sekret tkwi w posoleniu patelni. Jest to proste, wystarczy, że wysypiesz na patelnię trochę soli, a następnie rozprowadzisz ją równomiernie po powierzchni patelni i wlejesz olej. Przez delikatne wytarcie soli o patelnię, jej powierzchnia zostaje nieznacznie zarysowana, tworząc mikroskopijne rowki i nierówności. To właśnie te niewielkie nierówności działają jak bariera, która utrudnia pryskanie oleju.
Solenie patelni zapobiega pryskaniu oleju, ale ma także jeszcze jedną zaletę. Wpływa na smak i jakość przygotowywanych potraw, działa na równomierne rozprowadzenie soli na powierzchni jedzenia. Dzięki temu smaki są bardziej wyraziste i aromatyczne. Warto to zastosować, tym bardziej, że każdy z nas ma w kuchni sól.